Predstavnici OSCE-a razgovarali sa Grupom za čist zrak

Grupa za čist zrak sastala se danas sa predstavnicima Misije OSCE-a u BiH, te ih je tom prilikom informirala o problemu zagađenja zraka i aktivnostima koje je Grupa implementirala u predhodna dva mjeseca. O problemima u svojim sredinama, nedovoljnim aktivnostima na zaštiti zraka i opasnostima po okoliš i zdravlje građana govorili su predstavnici ugroženih lokalnih zajednica iz Tuzle, zdravstveni i ekološki eksperti, predstavnici nevladinog sektora i građani.

Alexander Chuplygin, zamjenik šefa Misije OSCE-a u BiH, je istakao važnost uvezivanja različitih zainteresiranih strana i njihovo zajedničko djelovanje u cilju rješavanja problema koji je veoma važan za sve građane Tuzle i okoline.

Članovi Grupe za čist zrak su istakli da neadekvatna reakcija predstavnika federalnih i kantonalnih institucija na prekomjerne koncentracije zagađujućih materija u zraku pokazuje da oni nisu svjesni problema zagađenja zraka i posljedica koje trpe njihovi građani i da je važno da prepoznaju postojanje problema da bi se akitvno uključili u rješavanje problema.

Predstavnici Misije OSCE-a u BiH su aktivno učestvovali u diskusiji i iznalaženju rješenja problema prekomjernog zagađenja zraka i obećali su da će se ova saradnja nastaviti.

Grupa za čist zrak će u narednom periodu nastaviti aktivno djelovati.

(RTv7/Grupa za čist zrak)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*