Prijepolje: Obilježavanje 23. godišnjice zločina u Štrpcima

U Prijepolju će danas biti obilježena 23. godišnjica otmice i ubistva 20 osoba iz voza na stanici Štrpci. Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa nepunih 17 godina.

Na današnji dan, prije 23 godine, iz putničkog voza koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar, u mjestu Štrpci na teritoriji Republike Srpske, oteto je i kasnije ubijeno 20 putnika, civila nesrpske nacionalnosti.

Opština Prijepolje organizuje tradicionalni prijem za članove porodica ubijenih putnika sa teritorije ove opštine, a kod Spomenika devetorici otetih i likvidiranih Bošnjaka, podignutog na obali Lima, bit će održana komemoracija.

Istovremeno, u Domu kulture Islamska zajednica u Srbiji i Bošnjačka kulturna zajednica organizovat će komemorativnu akademiju “Štrpci bez mezarja”.

Najavljeno je da će govoriti glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić, lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović, predstavnici Srbije, OSCE-a i BNV.

Učesnici komemorativne akademije će potom tradicionalnim “Mimohodom šutnje” proći glavnom prijepoljskom ulicom i podsjetiti na otmicu i likvidaciju nedužnih građana, ali i sporost države u procesuiranju počinilaca tog zločina.

Za zločin u Štrpcima pravosnažno je osuđen na 15 godina zatvora Nebojša Ranisavljević iz Despotovca.

Tokom suđenja Ranisavljeviću, utvrđeno je da je paravojnom grupom koja je izvršila otmicu rukovodio Milan Lukić. On je, nakon rata, uhapšen i u Haškom sudu osuđen na doživotnu robiju, ali za druge zločine. Za otmicu u Štrpcima, Lukić nije odgovarao.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*