Nevrijeme s dosada najsnažnijom opasnosti od grada u nekoliko općina RS

Nekoliko općina u Republici Srpskoj (RS) sinoć je zahvatilo snažno nevrijeme, a iz Protivgradne preventive RS-a su potvrdili da je intenzitet gradonosnih procesa bio najjači od početka ovogodišnje sezone.

Ipak, kako navode, usljed djelovanja protivgradnim raketama uspješno je spriječena pojava krupnog grada sa štetnim posljedicama.

Rukovodilac operativnog tima Protivgradne preventive RS-a Rajko Popović naveo je u izvještaju da je zbog nestabilne vremenske situacije sistem protivgradne zaštite jučer preveden u punu pripravnost na cijeloj branjenoj teritoriji osim Grada Banje Luke.

Od strijelaca tokom dana, a uglavnom tokom noći prijavljene su pojave sugradice i grada u olujnom nevremenu na područjima Grada Doboja i općina Gradiška, Derventa, Prnjavor, Gradačac, Bosnaski Brod, Donji Žabar, Modriča i Bratunac.

Od 14.18 do 23.45 sati na gradoopasne oblake djejstvovalo je 55 protivgradnih stanica s teritorija 14 lokalnih zajednica, a ispaljeno je 115 protivgradnih raketa.

Iz Protivgradne preventive RS-a ističu da je vremensku nestabilnost uzrokovalo pretfrontalno djelovanje hladnog fronta sa sjevera.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*