Nećemo BiH pokloniti članstvo u NATO

Godišnji plan ne možemo dostaviti dok se ne riješi pitanje imovine.

BiH je postigla značajan napredak po pitanju knjiženja imovine, više od 20 lokacija je uknjiženo, to je nešto što pozdravljamo, ali zemlje članice NATO-a smatraju da taj uslov i dalje ostaje važan u smislu pokazivanja političke volje i djelotvornosti institucija da rade ka članstvu u NATO-u, izjavio je u intervjuu za današnje “Oslobođenje” šef političkog odjela američke misije pri NATO-u Tamir Waser.

Po njegovim riječima, ne postoji ništa što sprečava Bosnu i Hercegovinu da radi sa NATO-om na daljnjim reformama. Nada se da će do summita u Varšavi BiH završiti pregled odbrane.

”Uslov je važan, mora biti zadovoljen kao demonstracija da BiH može preuzeti odgovornosti koje od nje očekujemo, ali to ne sprečava NATO da pomaže Bosni i Hercegovini u tome da poduzima dodatne reforme koje su potrebne za članstvo. Reforme će biti neophodne u budućnosti” – rekao je Waser.

Odgovarajući na pitanje, da li je pitanje vojne imovine jedini uvjet za aktiviranje MAP-a i možemo li očekivati da će se to desiti na summitu u julu, u Varšavi, te kada se realno može očekivati prijem BiH u NATO Waser je rekao da je za njega još rano reći kakvu će donijeti lideri NATO-a u julu.

”Odluke ćemo donositi kako se vrijeme summitu bude približavalo, ali kada uzmemo u obzir šta su lideri NATO-a rekli u decembru, kada su se sastali ministri vanjskih poslova u BiH, pozdravili su progres koji je napravljen, ali su i potcrtali činjenicu da je potrebno više.

Kao što sam već rekao, pitanje imovine ne znači da se ne može dalje razvijati odnos sa NATO-om. Dokument pregleda odbrane će identificirati područja gdje će BiH provesti reforme i gdje NATO u tome može pomoći. Cijeli proces članstva u NATO zahtijeva jako puno posla.

Nikada nije bio isti proces u dvije zemlje. Neke idu brže u taj proces, nekima će trebati duže vremena. Mi ćemo raditi s vama na tom putu, ali Bosna i Hercegovina ima jako važan posao pred sobom, ne samo kada je riječ o knjiženju vojne imovine već i kada je riječ o identificiranju oblasti u kojima najkonkretnije želi sarađivati sa NATO-om.

Želimo ojačati odnos između BiH i NATO-a još više i znam iz razgovora sa mnogim saveznicama da i one to žele, ali to nije poklon. Bosna i Hercegovina mora uraditi mnogo posla” – rekao je Waser.
(Fena/MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*