Odobrene izmjene Krivičnog zakona vraćene u redovnu proceduru

Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Federacije BiH, koji je predložila Federalna vlada, odobren je u formi nacrta na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Vlada je ovaj akt predložila Parlamentu na izjašnjavanje po hitnom postupku, ali su delegati danas većinskom voljom usporili proceduru vrativši ga u redovni postupak.

Kao temeljni razlog za izmjene i dopune sadašnjeg Krivičnog zakona, Vlada je navela unapređenje teksta u odnosu na sve raširenija društveno opasna ponašanja.

“Naime, analizom statističkih pokazatelja zaključeno je da je u evidentnom porastu broj krivičnih djela motiviranih mržnjom zbog rasne pripadnosti, boje kože, vjeroispovjesti, nacionalnog ili etničkog porijekla, invaliditeta, spola, spolnog opredjeljenja ili rodnog identiteta druge osobe. Te pojave nužno je suzbiti jasnim zakonskim opredjeljenjem da bi i u preventivnom i represivnom smislu bila ostvarena funkcija krivičnog zakonodavstva. Stoga je opredjeljenje zakona suzbijanje društveno opasnih ponašanja kao što su krivična djela počinjena iz mržnje, navođenje na prostituciju te trgovina ljudima”, saopćeno je iz Vlade.

Predloženim izmjenama i dopunama sadašnjeg zakona je za krivično djelo navođenja na prostituciju propisana kazna od jedne do 15 godina zatvora. Za kazneno djelo organizirane trgovne ljudima zaprijećena je kazna zatvora od najmanje deset godina, a zatvorske kazne do 12 godina propisane su za pranje novca.

Krivično djelo navođenja na prostituciju zadržalo bi osnovni oblik, uz pretpostavku dobrovoljnosti i punoljetstva.

Visoke zatvorske kazne propisane su za prisiljavanje na spolni odnošaj ili s njim izjednačenu spolnu radnju te za finansiranje terorizma.

Novopredloženim rješenjem je definicija krivičnog djela finansiranja terorističkih aktivnosti usuglašena s međunarodnim standardima, čime je ispunjena jedna obaveza Bosne i Hercegovine u usuglašavanju krivičnog zakonodavstva, obrazloženo je iz Vlade Federacije BiH.

Usvojene izmjene Zakona o posredovanju u privatnom osiguranju

Delegati Doma naroda usvojili su Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u privatnom osiguranju.

Federalna vlada krajem novembra prošle godine je utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u privatnom osiguranju.

To je učinjeno, kako stoji u objašnjenju Vlade, jer je ranije izmijenjenim i dopunjenim Zakonom o bankama propisano da se i banke mogu baviti posredovanjem u osiguranju. Kako bi banke to i mogle raditi, bilo je nužno Zakon o posredovanju u privatnom osiguranju usaglasiti sa Zakonom o bankama.

Pojašnjeno je da se na ovaj način stvara pravni okvir u kojem bi se banke mogle baviti ovom djelatnošću, a što bi doprinijelo razvoju industrije osiguranja.

Također, utvrđenim izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u privatnom osiguranju poboljšana su pojedina rješenja koja su se pokazala nepreciznim ili nedovoljno definiranim, što je u provedbi Zakona i nadzoru nad radom društava stvaralo smetnje.

Uvedene su prekršajne odredbe, koje dosad nisu postojale, što je Agenciji za nadzor otežavalo izricanje sankcija društvima za osiguranje koja su kršila odredbe Zakona.

Usvojen Zakon o trezoru FBiH

Delegati su usvojili i Zakon o trezoru FBiH, koji stupa na snagu objavom u Službenim novinama Federacije BiH.

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević na ranijoj sjednici Predstavničkog doma pojasnila je da Zakon utvrđuje da trezorom upravljaju ministarstva finansija, gradovi, općine i izvanbudžetski fondovi, a njime, kao osnovnom organizacionom jedinicom, rukovodi pomoćnik ministra, odnosno rukovodilac službe za finansije.

Novim zakonom trezor je nadležan za upravljanje novčanim sredstvima i računima koji su u sistemu Jedinstvenog računa trezora (JRT), kao i za planiranje novčanih tokova koje odobrava Odbor za likvidnost, a služe kao osnova za izradu prijedloga operativnih planova rashoda i izdataka budžetskih korisnika.

Trezor vrši centralizovanu isplatu plaća i naknada za budžetske korisnike i vanbudžetske fondove. Budžet se izvršava na osnovu odobrenih operativnih planova u skladu s raspoloživim novčanim sredstvima i utvrđenim prioritetima za plaćanje.

Zakonom se propisuje uspostava i vođenje sistema Glavne knjige trezora, kao i neophodnih pomoćnih knjiga, te je propisana obaveza uspostave Jedinstvenog računa trezora (JRT), kao i naplata i isplata preko JRT.

Usvojen Program rada Vlade Federacije BiH

Dom naroda usvojio je Program rada Vlade Federacije BiH u ovoj godini.

Strateški ciljevi i programi koje će Vlada FBiH provoditi u 2016. godini, kako je navedeno u ovom programu, vezani su za dalje usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU, očuvanje makroekonomske stabilnosti i jačanje budžetske odgovornosti, ekonomske reforme, izgradnju i rekonstrukciju transportne, energetske i infrastrukture životne sredine.

Programom su predviđeni i nastavak reformi pravosuđa i javne uprave, zdravstva i socijalnog sektora, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, jačanje saradnje s organizacijama civilnog društva, zaštita od diskriminacije, te jačanje regionalne saradnje i koordinacije između kantona.

U programu se ističe da će prioriteti Vlade FBiH u 2016. godini biti usmjereni na projekte intenziviranja privrednog razvoja, jačanja unutrašnje društvene stabilnosti FBiH i jačanja vladavine prava, kao i iniciranje i provođenje reformi usklađenih sa potrebama BiH, te u saradnji sa drugim nivoima vlasti u BiH, raditi na evroatlanskim integracijama s ciljem obezbjeđenja dugoročno održivog i stabilnog sistema koji će FBiH učiniti konkurentnijom.

Usvojen je i Zakon o trezoru u FBiH, koji utvrđuje da njime upravljaju ministarstva finansija, gradovi, opštine i vanbudžetski fondovi, a kao osnovnom organizacionom jedinicom rukovodi pomoćnik ministra.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*