U Rimu potpisivanje Protokola o saradnji parlamenata Italije i BiH

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto i predsjednica Predstavničkog doma Parlamenta Italije Laura Boldrini potpisat će danas u Rimu Protokol o saradnji predstavničkih domova parlamenata dviju država.

Iz Parlamentarne skupštine BiH saopšteno je da se protokolom potencira značaj parlamentarne diplomatije kao sredstva za podsticanje razmjene mišljenja, koordinisanje aktivnosti i unapređenje saradnje između naše zemlje i Italije.

Njime se ističe i uvjerenje da zajednička vjera u vrijednosti slobode, demokratije i tolerancije, te posebne istorijske, kulturne i trgovinske veze između dvije zemlje čine primjerenim da dva parlamenta bolje upoznaju jedan drugi i prema tome institucionalizuju svoje kontakte, iščekujući pregovore za pristupanje BiH EU.

Ovim dokumentom bit će naglašena potreba realizacije zajedničkih aktivnosti kako bi se, ne samo podstaknuta bolja saradnja prijateljskih parlamenata nego i stvorili uslovi na usaglašene odgovore na nove izazove koje nameće međunarodna situacija.

Tokom susreta će biti istaknuto nastojanje da saradnja bude ostvarena u procesu približavanja BiH evropskim integracijama i na polju usklađivanja njenog sa zakonodavstvom i pravnom tekovinom EU.

Potpisivanju Protokola prisustvovat će i zamjenici predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mladen Bosić i Šefik Džaferović.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*