Pomoćnik administratora USAID-a u službenoj posjeti BiH

Pomoćnik administratora Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) za Evropu i Evroaziju Tomas Melija boravi od danas do srijede u službenoj posjeti BiH, gdje će razgovarati sa zvaničnicima u BiH, liderima civilnog društva, predstavnicima medija i privatnog sektora.

On će razgovarati o načinima da američka pomoć odgovori razvojnim i ekonomskim izazovima BiH, te procijeniti postoji li potreba osiguravanja buduće pomoći, posebno za jačanje demokratije, unapređenja upravljanja, borbe protiv korupcije, razvoja civilnog društva, jačanje ekonomije i energetske sigurnosti, saopšteno je iz USAID-a.

Melija će se 8. marta pridružiti Komisiji za rodnu ravnopravnost Parlamentarne skupštine BiH na konferenciji o ravnopravnosti polova, gdje će govoriti o posvećenosti USAID-a da pomogne BiH u borbi protiv rodnog nasilja.

Senat Sjedinjenih Država je u novembru 2015. godine potvrdio Meliju na poziciji pomoćnika administratora USAID-a za Evropu i Evroaziju. Vlada Sjedinjenih Država je do danas, prvenstveno putem USAID-a, obezbijedila više od 1,7 milijardi dolara za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku BiH.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*