Ministarstvo odbrane BiH: Žene u društvu moraju dobiti mjesto koje zaslužuju

U povodu 8. marta, Dana žena, Ministarstvo odbrane BiH uputilo je pismo potpore svim institucijama i nevladinom sektoru koji se bave pitanjima rodne ravnopravnosti u Bosni i Hercegovini.

“Ovim pismom želimo dati potporu i doprinos da žene, ne samo u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama BiH, dobiju mjesto koje zaslužuju u našem društvu, da budu ravnopravne sa svojim muškim kolegama, da dobiju mogućnost većeg udjela u rukovodećim pozicijama na svim razinama izvršne vlasti i zakonodavnim i predstavničkim tijelima”, navodi se u pismu potpore.

MO BiH daje potporu svim inicijativama vladinih i nevladinih udruženja u cilju provođenja Konvencije Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istanbulska konvencija), kao i potporu svim aktivnostima na jačanju uloge žene i sprečavanje svih oblika diskriminacije temeljene na spolu.

“Predstavnici Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine od samog početka aktivno sudjeluju u izradi Akcijskog plana za implementaciju UN rezolucije 1325 u Bosni i Hercegovini, kao i u praćenju implementacije navedenog plana. Kontinuirano se radi na realiziranju obveza preuzetih iz Akcijskog plana za implementaciju UN rezolucije 1325 u Bosni i Hercegovini za razdoblje 2014.-2017. godine i Akcijskog plana implementacije Partnerskog cilja 0013 ‘Perspektive rodne ravnopravnosti’. Ove aktivnosti su uvrštene kao programska aktivnost u Program rada Ministarstva obrane BiH. MO BiH zajedno s ministarstvima obrane Makedonije, Crne Gore i Srbije sudjeluje u regionalnom projektu ‘Potpora integraciji načela rodne ravnopravnosti u reformi sektora sigurnosti na zapadnom Balkanu’ u organizaciji UNDP/SEESAC. Kroz ovaj projekt je, pored ostalog, obučeno 11 trenera (instruktora za rodnu ravnopravnost), a uz potporu Nordijskog središta za ravnopravnost polova obučena su dodatno još tri trenera za rodnu ravnopravnost. Predviđeno je da se u cilju jedinstvenog pristupa izvođenju obuka iz oblasti rodne ravnopravnosti pristupi izradi Priručnika za izvođenje obuke”, navodi se u pismu.

Radi se i na prilagođavanju infrastrukture, odora, opreme i uvjeta rada žena, usklađivanju privatnog i profesionalnog života, ohrabrivanju eventualnih žrtava da prijave rodnu diskriminaciju i seksualno uznemiravanje i osnaživanju mehanizama reagiranja i zaštite – “Etička linija”, kao i uvođenju rodno osjetljivog jezika.

Primjetno je i povećanje sudjelovanja pripadnica OS BiH u mirovnim misijama i na edukacijama, kao i općenito pomak u otklanjanju barijera za sudjelovanje žena u raznim vidovima edukacije.

Prema posljednjim podacima, od ukupnog broja zaposlenih u OS BiH 6,7 posto su žene djelatne vojne osobe (DVO), a 24,1 posto žene civilne osobe na službi u OS BiH. Najveći postotak žena DVO je u kategoriji vojnika, što je povezano s podmlađivanjem ljudstva u OS BiH. Najmanji postotak žena DVO je u činu časnika.

Svakodnevno se surađuje sa svim relevantnim institucijama, vladinim i nevladinim organizacijama, kao i državama u regiji na ostvarivanju koncepta rodne ravnopravnosti. Posebno je značajna suradnja s Agencijom za ravnopravnost spolova BiH, UNDP-om, NATO stožerom u Sarajevu, EUFOR-om i OSCE-om.

Status žena u MO i OS BiH i pitanje njihove uključenosti u izgradnji modernih odbrambeno-sigurnosnih sistema kako navode pokazuje se kao primjer pozitivne prakse i doprinosi da Bosna i Hercegovina dostigne standarde stvarne ravnopravnosti spolova.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*