Četvorica bivših pripadnika HOS-a i HVO-a optužena za zločine u Čapljini i logoru Dretelj

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv četiri nekadašnja pripadnika HOS-a, odnosno HVO-a kojom ih tereti za za zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Čapljine i logora Dretelj.

Radi se o Miroslavu Hrstiću (1949) iz Ljubuškog, njegovom sugrađaninu Ivanu Mediću (1952), Miljenku Nogolici, zvanom Mile, nastanjenom u Čapljini i Tonči Rajiču (1971) iz Mostaru, a koji imaju državljanstvo BiH i Hrvatske.

– Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u proljeće i ljeto 1992. godine, u svojstvu zapovjednika i pripadnika HOS-a i HVO-a, na području Čapljine, postupali protivno Ženevskim konvencijama o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata i počinili ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti, lokalnom stanovništvu sa područja Čapljine, kao i zatočenicima u logoru Dretelj.

– U optužnici se navodi da su osobno, kao i sa drugim pripadnicima HOS-a i HVO-a, sudjelovali u mučenju, premlaćivanju, pljačkanju civilnog stanovništva srpske nacionalnosti na području Čapljine, njihovom odvođenju u logor Dretelj, kao i silovanju i seksualnom zlostavljanju žena srpske nacionalnosti na izrazito ponižavajuće načine. Na teret im se stavlja i mučenje i nanošenje teških tjelesnih ozlijeda žrtvama, te nanošenje fizičkih i psihičkih ozlijeda žrtvama od koji i danas osjećaju posljedice, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Zločini navedeni u optužnici, kao i drugi počinjeni zločini, utjecali su na progon i iseljavanje civilnog stanovništva srpske nacionalnosti sa područja Čapljine i doline Neretve, koje se do danas nije vratilo na svoja ognjišta i živi u raseljenju diljem BiH, regiona i svijeta, naveli su iz Tužiteljstva BiH uz napomenu da se Hrstić, Medić, Nogolica i Rajič terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Ova optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*