Pendeš: Proces uništavanja viškova naoružanja i municije značajno napredovao

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš ocijenila je da je proces uništavanja viškova naoružanja i municije u BiH, počevši od 2013. godine do danas, značajano napredovao te da će se planirane količine viška naoružanja za uništavanje povećavati.

To je izjavila povodom 11. sjednice Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-ekspolozivna sredstava, održane danas u Sarajevu.

Ministrica Pendeš predsjedavala je sjednicom čiji je domaćin bio Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), a kojoj su prisustvovali predstavnici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost, kao i Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije (EU) u BiH, Misije OSCE-a u BiH, NATO-a, EUFOR-a te ambasada SAD-a, Švicarske, Austrije i Švedske.

Pendeš je istakla da je projekt uništavanja viškova naoružanja i nestabilne municije pokrenut 2013. s ciljem da se u BiH izbjegnu negativni scenariji koji su se dešavali u regionu, te da je Ministarstvo odbrane u tome dobilo značajnu potporu velikog broja predstavnika međunarodne zajednice.

Informirala je da je današnji sastanak bio analiza koliko je planiranih aktivnosti u 2015. realizirano, te kakvi su planovi za 2016. godinu.

Također, dodala je, razgovarali su o ljudskim resursima, tehnologijama koje se koriste, te modernizaciji infrastrukture na lokacijama gdje se skladišti perpsektivno naoružanje i municija te na lokacijama gdje se uništava neperspektivno naoružanje.

Pendeš je zaključila da je plan za 2016. godinu ambiciozan, ali da nije nerealan, i izrazila nadu da će krajem godine napraviti cjelovit izvještaj, te da će pokazati “da je ono što su radili posljednjih nekoliko godina imalo efekta”.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*