BiH sve bliža roku kada popis stanovništva neće više važiti

Sjednica Centralnog popisnog biroa na kojoj se razgovaralo o usvajanju Jedinstvenog programa za obradu podataka popisa stanovništva u BiH završena je bez dogovora.

Pitanje izvođenja rezidenata opet je bio glavni kamen spoticanja i razlog zašto rezultati popisa stanovništva do sada nisu objavljeni.

Zakonski rok za objavu rezultata popisa stanovništva je 01. juli 2016. godine, a ukoliko se najkasnije do 15. marta ne postigne dogovor između entitetskih zavoda za statistiku, realno je očekivati da BiH neće moći u zakonskom roku objaviti rezultate popisa, a to je naglasio i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović.

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da bi popis stanovništva u BiH morao da bude relevantan, tačan, preciziran, te u skladu sa kategorijama koje postoje i uklapaju se u međunarodne standarde i pravila Eurostata.

“Ne mogu se oteti utisku da smo ovdje duboko zagazili u određeno politikanstvo i da je neka trka koga će da bude više, da bi se nakon toga pričala neka politička priča, a ne da bi se planiralo ispravno i realizovale određene socijalne, ekonomske i starteške aktivnosti”, rekla je Cvijanović.

Podsjećamo, ukoliko se ne postigne dogovor nekoliko je mogućih opcija, a jedna od njih je i da se rezultati popisa budu poništeni. To dovodi u pitanje i daljnji napredak BiH na putu ka Evropskoj uniji, odnosno popunjavanje iščekivanog upitnika koji EU treba dostaviti našoj zemlji, u procesu nakon predaje aplikacije za članstvo. Također, ukoliko se probije zakonski rok značit će i to da je bačeno 50 miliona KM koliko je potrošeno na popis stanovništva.

Naredna sjednica Centralnog popisnog biroa najavljena je već za ponedjeljak.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*