Čeka se da domaće vlasti odobre kredit: Izgradnja ceste Neum – Stolac gotovo sigurna

Izgradnja ceste Neum – Stolac na koju se godinama čeka, sada je gotovo sigurna, zahvaljujući kreditnim sredstvima Svjetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoju i Evropske investicijske banke.

Radi se o kreditu u ukupnom iznosu od 150 miliona eura. Ipak, od tog novca, za prvu fazu projekta će ići oko 40 miliona eura, rekao nam je Pavo Boban, pomoćnik federalnog ministra prometa i komunikacija.

-Ova kreditna sredstva su kruna nedavnog sastanka koji smo imali sa predstavnicima Svjetske banke. Sada je na federalnim, državnim ministarstvima, vladama, da to odobre. Ipak, zadovoljni smo dinamikom kojom se sve ovo odvija, kako bi se pripremio teren za izgradnju ceste Neum – Stolac. Ranije smo tvrdili da će radovi početi u junu, a sada to ne možemo, jer ne znamo koliko će nakon federalnih vlasti, trebati Ministarstvu finansija i trezora BiH, Vijeću ministara BiH, Parlamentarnoj skupštini BiH, da to uvrsti na dnevni red i odobri – pojašnjava nam Boban.

Više turista

Dodaje kako je sigurno da će naredne godine na dionici na kojoj je predviđena izgradnja ceste Neum – Stolac biti pravo gradilište.

-I u ovoj godini će se početi sa radom, ali u ovom momentu tačnu vremensku odrednicu ne bi mogla dati ni baba gatara – našalio se Boban.

O izgradnji ceste Neum – Stolac porazgovarali smo i sa stanovnicom Čapljine Majdom Vuk.

-Toliko godina se čeka na tu komunikaciju ostatka naše zemlje sa Neumom, jedinim bh. gradom na moru. Tome se radujem, a zasigurno i stanovnici okolnih mjesta, gradova, sela, jer kada se napravi ta cesta, nadamo se da će i u Čapljinu, Stolac, svraćati i više turista. Svitava, preko koje se sada ide u Neum je opasna, nesigurna i ne idem tim putem na more – rekla nam je Vuk.

(Faktor.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*