STRAATSBURG - Vlaggen voor het gebouw van het Europese Parlement. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

Brisel: Prilagođavanje SSP-a do novembra?

U Briselu je održan jos jedan krug pregovora o prilagođavanju Sporazuma o stabilizacji i pridruživanju sa EU u dijelu tradicionalne trgovine, a iz pregovaračkog tima BiH najavljuju postizanje dogovora do novembra.

Zbog neispunjavanja onoga što piše u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Bosni i Hercegovini je od početka ove godine suspendiran povlašten status u trgovini sa EU.

U nastojanju da zaštiti domaću poljoprivrednu proizvodnju, bh strana je trazila fazno uvođenje promjena, dok Evropljani insistiraju na vraćanju novca od carina retrokativno, od ulaska Hrvatske u EU pa do sada, otprilike 80 miliona KM godišnje.

Ukoliko BiH želi na evropski put svakako mora potpisati dogovor sa EU, ali je glavno pitanje, može li tim dogovorom zaštititi domaću proizvodnju? Može li sačuvati ili eventualno povećati bropj radnih mjesta u poljoprivredi?

Činjenica da šef bh. pregovaračkog tima Hamdo Tinjak govori o novembru kao mjesecu kada će sporazum sa EU biti postignut, govori o tome da ima šanse da kompromis sa EU zaista bude postignut.

I dok je danas BiH u Briselu vodila izuzetno važne pregovore, evropski farmeri štrajkovali su u Briselu. Kao da su poručivali bh. delegaciji, da ukoliko izvuku deblji kraj u pregovorima, poljoprivrednici će u BiH umjesto na oranice, izaći na demonstracije.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*