Merkel: Zatvaranje balkanske rute dobro za Njemačku

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je danas da je zatvaranje balkanske migrantske rute bilo dobro za Njemačku, iako je ona sama obećala da će insistirati na traženju sveobuhvatnog evropskog rješenja za izbjegličku krizu.
“Da, što se tiče blakanske rute, nema sumnje da je za Njemačku dobro što u ovom trenutku manje ljudi dolazi, a da je to povezano sa zatvaranjem grčko-makedonske granice,” rekla je Merkelova na konferenciji za štampu.

Na pitanje da li treba primijeniti više mjera na nacionalnom umjesto na evropskom nivou, ona je istakla da nikada nije bila protiv nacionalnih mjera, rekavši da je govorila u prilog granične kontrole, boljeg sistema registracije, deportacije i azila.

Njen porptarol štefen Zajbert je prethodno rekao da Merkelova ne planira da mijenja svoju izbjegličku politiku, bez obzira na rezultate jučerašnjih izbora u tri pokrajine. “Savezna vlada će ostati pri svom kursu po pitanju izbjegličke politike, potpuno odlučna, u zemlji i inostranstvu”, rekao je Zajbert na konferenciji za novinare.

Demohrišćani (CDU) njemačke kancelarke Angele Merkel pretrpjeli su značajne gubitke na izborima koji su juče održani u tri savezne pokrajine, jer su poraženi u dvije, dok je antimigraciona desničarska Alternativa za Njemačku (AfD) zabilježila historijski uspjeh i ušla u parlamente u sve tri pokrajine.

Uspjeh Alternative za Njemačku, prema ocjeni njemačkih medija, proizlazi iz straha da bi izbjeglice mogle da promjene zemlju u negativnom smislu i raspoloženja Nijemaca prema politici savezne vlade U Baden-Virtembergu sada su najjača partija Zeleni, u Porajnju-Palatinatu socijaldemokrate, a u Saksoniji-Anhaltu su to i dalje demohrišćani, mada je AfD ušla u sva tri parlamenta sa ubjedljivim rezultatima.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*