PSBiH: Izmjene Zakona o plaćama u institucijama BiH vraćene na doradu Vijeću ministara BiH

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH bit će vraćen Vijeću ministara BiH jer je taj prijedlog zakona potrebno uskladiti sa izmjenama Zakona plaćama i naknadama u institucijama BiH koji je objavljen u Službenom glasniku broj 16/16, od 8. marta 2016. godine odlučila je Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma parlamentarne skupštine BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Zaključeno je i da je prijedlog zakona potrebno uskladiti sa Jedinstvenim pravilima za izradbu pravnih propisa u institucijama BiH, kao i sa poslovnicima obaju domova PSBiH.

Istovremeno članovi Ustavnopravne komisije Doma naroda nisu razmatrali prijedlog izmjena i dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, jer nisu ispunjene poslovničke odredbe za otpočinjanje parlamentarne procedure za ovaj prijedlog zakona. Članovi Komisije smatraju da je potrebno da Kolegij Doma od  Vijeća ministara BiH zatraži da, u roku od 30 dana, otkloni uočene nedostatke u tekstu prijedloga zakona.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je usklađenost s Ustavom i pravnim sustavom BiH za prijedlog dopuna Zakona o odlikovanjima BiH, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH.
Na sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Paralemnatrne skupštine BiH podržana je i upućena u daljnju parlamentarnu proceduru inicijativa zastupnika Damira Arnauta kojom Predstavnički dom PSBiH obvezuje Interresornu radnu grupu za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH da žurno razmotri mogućnosti uporabe tehnologija (elektronsko glasanje) u izbornom procesu, te da u roku od 30 dana obavijesti Dom o mjerama koje je potrebno poduzeti kako bi se Centralnu izbornu komisiju BiH obvezalo da na lokalnim izborima 2016. godine, u okviru postojećeg proračuna, primjeni pilot – projekat na reprezentativnom i statistički relevantnom broju biračkih mjesta s ciljem testiranja tih naprednih tehnologija.

Komisija je podržala i uputila u daljnju parlamentarnu proceduru zastupničku inicijativu Damira Arnauta kojom Predstavnički dom PSBiH obvezuje Interresornu radnu grupu za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH da, u okviru predstojećih izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koje će ta Interresorna radnagrupa predložiti, razmotri i mogućnost izmjene odredaba Izbornog zakona BiH koje reguliraju ravnopravnu političku participaciju žena i muškaraca na način koji će stvoriti dodatne mogućnosti za ravnomjerniju zastupljenost oba spola u zakonodavnim tijelima BiH, odnosno da konkretno razmotri mogućnost predlaganja idućih ili sličnih odredaba, te da o svojim zaključcima obavijesti Predstavnički dom PSBiH.
Istovremeno Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH nije razmatrala prijedlog izmjena i dopunama Zakona o upravnom postupku, nakon što je predstavnik predlagača, Vijeća ministara BiH, obavijestio članove Komisije da su u tekstu prijedloga zakona izvršene korekcije uočenih tehničkih nedostataka, te da je potrebno da Savjet ministara BiH utvrdi novi prijedlog zakona koji će sadržavati izvršene korekcije.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*