Toplo vrijeme pokrenulo vegetaciju prerano

Površinski sloj zemljišta u BiH dobro je nakvašen što će omogućiti kvalitetnu pripremu zemljišta za početak rane proljećne sjetve, ocjenjuju agrometeorolozi.

Prema prognozi meteorologa, vrijeme će do kraja sedmice samo djelimično pogodovati izvođenju planiranih poljoprivrednih radova na otvorenom.

Stručnjaci navode da je toplo vrijeme u ovom dijelu godine pokrenulo vegetaciju ranocvjetnih voćarskih kultura i ozimih žita ranije nego što je uobičajeno.

Ozima žita iz kasnijih rokova sjetve, koja se nisu dovoljno razvila, sa ovim toplim vremenom i veoma dobrim prilivom vode kroz padavine, imaju povoljne uslove za razvoj.

Dospjele padavine tokom zimskog perioda obezbijedile su dobru zalihu vlage u dubljim slojevima poljoprivrednog zemljišta, ali su česte padavine i visoka vlažnost vazduha tokom proteklih sedam dana pogodovale i razvoju biljnih bolesti.

Od četvrtka do nedjelje, 17. do 20. marta, prognozira se sunčano vrijeme uz promjenljivu oblačnost, sa maksimalnom dnevnom temperaturom do 18 stepeni Celzijusovih krajem sedmice.
(MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*