BiH treba imati jedinstven nastup na donatorskoj konferenciji u Briselu

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija razgovarao je danas sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH ambasadorom Peterom Sørensenom i zamjenikom šefa Delegacije EU u BiH Renzom Daviddijem.

Tema razgovora bila je predstojeća donatorska konferencija za saniranje šteta od poplava u BiH, Srbiji i regionu koja će 16. jula biti održana u Briselu.

– Planirano je da donatorska konferencija bude organizirana iz dva dijela, u prvom bi se govorilo o pomoći namijenjenoj zajedno BiH, Srbiji i regionu, dok bi u drugom dijelu bili organizirani posebni slotovi za svaku od zemalja, te regionalne projekte namijenjene sanaciji šteteta i prevenciji od mogućih novih elementarnih nepogoda – saopćio je Ured za odnose s javnošću MVP BiH.

Tokom sastanka naglašeno je da će tokom naredne sedmice biti finaliziran konačan izvještaj o štetama i gubicima kao posljedicama katastrofalnih poplava koje su sredinom maja pogodile Bosnu i Hercegovinu, ali da je već sad sigurno da štete iznose oko četiri milijarde KM ili 16 posto GDP BiH, te da je za oporavak i saniranje posljedica poplava neophodna pomoć međunarodnih donatora.

Sagovornici su se usaglasili da je neophodno da BiH jedinstveno istupi prema međunarodnim donatorima na donatorskoj konferenciji, u cilju što bržeg prikupljanja donatorske pomoći.

To će omogućiti brzo reagiranje i smislu konkretne realizacije projekata kojima se trebaju riješiti prioritetna pitanja obnove i izgradnje stambenih jedinica kako bi do zime svi ljudi koji su ostali bez svojih domova imali krov nad glavom.

Također je kao prioiritetno istaknuta i pomoć malim i srednjim poduzećima i poljoprivrednim gazdinstvima u cilju očuvanja postojećih i stvaranja novih radnih mjesta kroz projekte obnove i rekonstrukcije zemlje.

– Lagumdžija je pozdravio najave iz Evropske unije da će bez obzira na status koji ima kad je u pitanju približavanje evropskim integracijama, Bosna i Hercegovina imati ravnopravan status kad je u pitanju evropska solidarnost, odnosno, sredstva EU namijenjena pomoći za obnovu i rekonstrukciju zemlje – saopćeno je.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*