Zvizdić: Usaglašen dio rješenja sistema koordinacije

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da je na današnjem sastanku o mehanizmu koordinacije usaglašen dio rješenja, ali nije precizirao o kojim  rješenjima je riječ. Sasatanak sa entitetskim premijerima i ministrima finansija počeo u 12 sati, a trajaće do 17 sati.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić u obraćanju novinarima u pauzi sastanka potvrdio je da se pregovara o samom tekstu mehanizma koordinacije.

“Napravljeno je, ako to možemo tako nazvati, prvo čitanje teksta mehanizma koordinacije, zajednički ali i posebno tretirajući svaki član i poglavlje. Poslije toga svako sa svoga aspekta se osvrnuo na određene detalje i aspekte”, rekao je Zvizdić.

On je potvrdio da je dio rješenja dogovoren, ali i da ima spornih pitanja koja nisu riješena. Ako danas ne bude postignut dogovor, pregovori će se nastaviti na novom sastanku.

“Mislim i dijelim optimizam svih prisutnih da ćemo na tom narednom sastanku u potpunosti rijšiti sva pitanja koja su danas otvorena i imati usaglašen mehanizam koordinacije koji će u istovjetnom tekstu biti usvojen na svim nivoima vlasti BiH”, rekao je Zvizdić.

Sastanku prisustvuje i šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

Osim Zvizdića, u delegaciji Vijeća ministara su ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda.

Delegacije entitetskih vlada predvode premijeri Fadil Novalić i Željka Cvijanović, a sa njima su i entitetski ministri finansija Jelka Milićević i Zoran Tegeltija.

Vijeće ministara BiH je, na sjednici održanoj 26. januara, usvojilo Mehanizam koordinacije, koji je bio jedan od dva glavna uslova  za kredibilnost aplikacije naše zemlje za pridruživanje EU. Drugi uslov je adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Mehanizamu koordinacije, koji je Vijeće minisrtara BiH usvojilo 26. januara, ustvari je saglašen sistem načina na koji će BiH nastupati prema institucijama EU. S obzirom na složen sistem vlasti i nadležnosti u BiH, bilo je neophodno uskladiti sve segmente i nivoe. To će omogućiti efikasniji sistem pregovaranja s EU, ali i poboljšati načine donošenja odluka u institucijama BiH.

Mehanizam koordinacije utemeljen je na tri ključna načela i to na poštivanju ustavne strukture i ustavom definiranih nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH, na načelu efikasnosti mehanizma i odgovornosti svih nivoa vlasti te na načelu usklađenosti mehanizma s odredbama SSP-a i odlukama koje su usvojene na prvim sastancima zajedničkih tijela Vijeća i Odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

Međutim, po usvajanju mehanizma, iz RS su došli disonantni tonovi: dok je SNSD tvrdio da je odluka donesena na štetu RS, te da je donesena tajno, dotle su iz SDS poručili da je usvojeni mehanizam dobar za RS, a da je način usvajanja manje važan.

Od današnjeg sastanka se očekuje otklanjanje formalnih i suštinskih nedostataka u odluci o mehanizmu koordinacije.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*