Brisel: Čović sa Tuskom razgovarao u ubrzanju evropskog puta

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović razgovarao je u Briselu sa predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom o dosadašnjim postignućima, te o nadolazećim izazovima u vezi procesa evropskih integracija BiH, sve s ciljem da BiH bržim koracima krene ka EU.

Čović je kazao kako je nedavna predaja zahtjeva za članstvo BiH u Evropsku uniju (EU) snažna motivacija za nastavak predanog rada kako bi BiH tokom 2017. godine dobila kandidatski status.

On je podsjetio da Master plan integriranja BiH u EU, koji je usvojilo Predsjedništvo BiH, obavezuje institucije na svim nivoima vlasti na kontinuirano provođenje Reformske agende, kvalitetnu pripremu u vezi Upitnika Evropske komisije, ali i ispunjenje svih ostalih uvjeta za kandidatski status.

Tusk je čestitao Čoviću na predaji zahtjeva za članstvo u EU, dodavši kako je zahtjev za članstvo pozitivna vijest i za EU, te da je podnesen u najboljem mogućem trenutku.

Čović je kazao da mu je posljednjih osam mjeseci cilj bio vratiti BiH na evropski put, te je zahvalio Tusku na prijateljskoj podršci evropskim procesima u BiH.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*