Izetbegović predsjedavajući Predsjedništva BiH u narednih osam mjeseci

Član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović danas preuzima dužnost predsjedavajućeg od člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda Dragana Čovića, koju će obavljati u narednih osam mjeseci.
Kako je Izetbegović izjavio sinoć novinarima nakon nakon sastanka kolegija Stranke demokratske akcije, njegov prvi prioritet je realizacija Master plana integracije BiH u EU koji dalje podrazumijeva niz najbitnijih prioriteta za napredak reformi u BiH koje se se odnose na vladavinu prava, tržišnu ekonomiju, općenito mjere koje će pojačati i otvoriti prostor za oporavak privrede.

– Tu je i put BiH ka NATO-u odnosno preuzimanje prvog godišnjeg plana u okviru MAP-a. Šanse nam nisu baš velike, ali treba se potruditi. Treba se boriti za to da izlobiramo, kod prijateljskih država koje imaju utjecaja na odluke u NATO savezu, da se BiH da prvi godišnji plan – kazao je Izetbegović.

Nakon osam mjeseci, Izetbegovića će na mjestu predsjedavajućeg zamijeniti član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*