Oporezivanje toplog obroka i drugih naknada: Neće biti povećanja nameta, korist radnicima

Proširenje porezne osnovice za obračun plaća uvođenjem naknada koje se isplaćuju na ime toplog obroka ili prevoza ići će u korist radnicima, ali i poslodavcima, jer će, istovremeno, proporcionalno biti smanjeni doprinosi.

Na opće zadovoljstvo

Vlada FBiH intenzivno radi na ovoj reformskoj mjeri, a početak njenog provođenja realno je očekivati od maja. Prije toga, potrebno je objaviti Opći kolektivni ugovor te ispregovarati i potpisati granske, jer oni definišu te vrste naknada.

Savjetnik federalnog premijera Goran Miraščić smatra da bi ovim rješenjem trebali biti svi zadovoljni.

– Imat ćemo neutralan fiskalni efekat. Radnicima ovo ide naruku naročito prilikom odlaska u penziju jer će, prema novom zakonu o PIO-u, visina penzije biti usko vezana za plaću i primanja. A što se tiče poslodavaca, njihova bruto izdvajanja će ostati na istom nivou – objašnjava Miraščić.

Kaže da, prema dostupnim podacima, svi radnici na plaću dobiju u prosjeku 195 maraka u naknadama koje nemaju karakter plaća. Za najmanje toliko će biti proširena porezna osnova, ali će doprinosi biti proporcionalno smanjeni, što znači da će poslodavci ostati na istom i neće biti dodatno opterećeni.

Zloupotrebe

– Dosta je poslodavaca koji koristeći „rupe u zakonu“ isplaćuju minimalac, a razliku do pune plaće pravdaju navedenim naknadama. Naša osnovna intencija je da poreznu osnovu proširimo za najmanje 195 maraka. Tako će prosječna neto plaća u FBiH iznositi minimalno 1.041, a ne 846 maraka. Opterećenje na neto plaće, koje trenutno u FBiH iznosi 63,43 posto, bit će svedeno na 51 ili 52 posto – kazao je Miraščić.

Nedavno je i Porezna uprava FBiH ukazala na zloupotrebe u ovoj oblasti. Navedeno je da pojedini poslodavci isplaćuju maksimalne iznose toplog obroka, odnosno 360 maraka mjesečno, a prijavljuju minimalne plaće. Također, kazali su da postoje slučajevi da se radnicima isplaćuju niži topli obroci od onih koji su prikazani u papirima.

(Faktor.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*