Kojom hranom se boriti protiv proljetne iscrpljenosti

Tokom zime, tijelo se napaja pričuvama hranjivih tvari prikupljenih tijekom ljeta i jeseni.

Početkom proljeća, te su zalihe gotovo istrošene, što je jedan oduzroka proljetne iscrpljenosti. Uz manjak vitamina, može vas opteretiti i promjena životnog ritma i prelazak na ljetno računanje vremena, koje vam “krade” jedan dragocjeni sat.

Zbog toga, unatoč ljepoti proljeća, možete patiti od malaksalosti i lošeg raspoloženja te biti podložniji bolestima.

No, ojačate li tijelo vitaminima i drugim hranjivim tvarima, uz više odmora i redovnog spavanja, podnijet ćete proljeće bez ikakvih tegoba. Ako niste preko zime vodili računa o popuni organizma vitaminima, vrijeme je da to učinite sada. U tome će vam pomoći svježa hrana.

Donosimo vam savjete za proljetni preporod uz pomoć najsvježije vitaminima bogate hrane.

Jedite zeleno i lagano. Stavite zeleno lisnato povrće u žarište svog proljetnog plana prehrane. Jedite je sirovu, lagano kuhanu ili pirjanu.

Lagana je hrana ključ proljetne kuhinje. Izbjegavajte jesti kad niste gladni i rasteretite svoj probavni sustav. Uzimajte hranu koja vam ulijeva energiju, umjesto one koja vas iscrpljuje.

Marelice
Marelice su odličan način da zadovoljite vašu želju za slatkim.

Pune karotenoida i fitonutrijenata koji nude velike količine antioksidansa.

Pored toga, sadrže likopen i beta-karoten, koji se u organizmu pretvara u vitamin A.

Osim što održava zdravlje očiju, vitamin A smanjuje naslage plaka na arterijama i štiti srce.

Grašak
Uzbudljivo proljetno povrće koje nudi velike zdravstvene dobrobiti. Odličan izvor vitamina A i C.

Mladi grašak možete jesti i sirov.

Ako ga ipak želite skuhati, nemojte pretjerati, jer dugim kuhanjem uništavate vrijedne vitamine.

Bosiljak
Zbog svog snažnog okusa, omiljen je sastojak talijanskih jela i umaka za tjesteninu, ali i ukusan dodatak brojnim salatama.

Sadrži vitamin A i jedinstvenu smjesu flavonoida, koji pomažu zaštititi staničnu strukturu i kromosome od zračenja i oksidativne štete.

Šparoge
Nisu samo božanstveno sočne, nego su i dobre za vaše zdravlje.

Šparoge su izvrstan izvor folne kiseline, koja je važna za zdravlje srca i mozga.

Iako je folna kiselina (vitamin B9) prisutna u mnogim namirnicama, njen je manjak vrlo čest. Jedna šalica šparoga osigurava 67 posto dnevne preporučene količine folne kiseline.

Blitva
Blitva je nesumnjivo jedno od najhranjivijih povrća. Ima visok udio vitamina A i E, koji su vrlo djelotvorni antioksidansi.

Sadrži i brojne druge vitamine, minerale i vlakna. Bogata je flavonoidima kao što su antocijanini i karotenoidi, koji pružaju zaštitu od slobodnih radikala.

Špinat
Špinat je pun hranjivih tvari. Bogat je vitaminima A, C, K, B9, željezom, magnezijem i kalijem.

Da biste od njega izvukli najviše koristi, jedite ga svježeg i sirovog.

Zamijenite li zelenu salatu špinatom, dodatno ćete se nakrcati vitaminima. Možete ga koristiti i kao jedan od sastojaka zelenog kašastog soka.

Mrkva
Dobra stara mrkva izvrsno je povrće, koje neizostavno morate unijeti u prehranu.

Sadrži vitamine A, C i vlakna, a možete je jesti sirovu ili kuhanu.

Zelena salata
Kad govorimo o povrtnim salatama, nisu sve jednake. Zelena je salata poznata po velikoj količini vitamina C i beta-karotena, koji se u tijelu pretvara u vitamin A.

Također, zelena je salata jedno od rijetkih povrća koje posjeduju značajne količine kroma – minerala koji regulira nivo šećera u krvi.

Komorač
Manje poznat član povrtne obitelji, komorač izgledom nalikuje na stabljiku celera, ali ima okus po sladiću.

Bogat je vitaminom C, kalijem i vlaknima. Razrežite glavice napola pa ih jedite sirove, skuhajte na pari ili zapecite.

Citrusni plodovi
Naranča, limun, limeta, mandarina i grejp su zlatni rudnici C vitamina, čija je uloga u podizanju imuniteta i vitalnosti dokazana u istraživanjima.

Svakodnevno konzumirajte najmanje jednu porciju ovih plodova.

To može biti jedna cijela naranča, jedan cijeli grejp ili dvije mandarine. Kao porcija računa se i sok od cijele naranče, grejpa ili limuna.

Orašasti plodovi
Ako ste izloženi povećanom mentalnom stresu, preporučujemo da dnevno jedete pet do deset koštica badema, oraha ili lješnjaka.

Izuzetno su bogati hranjivim tvarima, posebice esencijalnim masnim kiselinama omega-3 i omega-6.

Žitarice
Vaša bi proljetna ishrana trebala uključivati integralne žitarice. Osobito je korisna kaša od kukuruza (non-GMO), ječma, raži, heljde i pšeničnih klica.

One sadrže sve nutrijente nužne za živčani sustav, koji je u proljeće iscrpljen i nestabilan.

Energetski napitak od citrusnog voća

Ako ste iscrpljeni, dobro će vam doći voćno energetsko piće.

Napravite napitak od soka limuna, naranče, grejpa i tople vode u jednakim omjerima. U to dodajte dvije žličice meda.

Svakodnevno ispijanje ispunit će vas vitaminom C, vratiti vam snagu i podići raspoloženje.

Zeleni kašasti sokovi
Ne zaboravite svako ujutro popiti vaš zeleni kašasti sok prema receptima Boutenko, koji daje bogatstvo energije i zdravlja.

Napraviti ga možete i od vrlo jednostavnih i lako dostupnih namirnica, a više recepata možete pronaći ovdje.

Obilje tekućine
U proljeće morate činiti sve da biste olakšali apsorpciju hranjivih tvari i oslobodili tijelo od toksina prikupljenih tijekom zime.

Pomozite si ispijanjem dvije do tri litre tekućine dnevno, što uključuje vodu, sokove od svježe iscijeđenog voća i vitaminske napitke.

(Radiosarajevo.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*