Švicarski crveni križ u posjeti IG „Aktivno starenje“ Brčanska Malta

Delegacija Švicarskog crvenog križa posjetila je danas Inicijativnu grupu Aktivno starenje Mjesne zajednice Brčanska Malta.

Fokus posjete je bio na aktivnostima koje provodi inicijativna grupa kroz svoj participativni pristup, jer se time starijim osoba omogućava da sami pronalaze rješenja problema, a ne da očekuju pomoć na tradicionalan način djelovanja Crvenog križa. Prema riječima Andrua Hanfrisa, konsultanta Švicarskog crvenog križa na programu Aktivno starenje, žele analizirati dosadašnji rad grupe, te koliko je on imao uticaja na osobe treće životne dobi.

Inicijativna grupa Aktivno starenje Mjesne zajednice Brčanska Malta osnovana je prije tri godine i već broji 125 članova. Kako je kazala Hasija Jahić koordinatorica grupe, pored redovnih druženja, već su postale poznate po dekupaž radovima. Pored toga realizovane su brojne radionice, izleti u prirodu, sportske aktivnosti, a ne treba izostaviti ni humanitarni rad.

Delegacija Švicarskog crvenog križa stigla je u Bosnu i Hercegovinu nakon posjeta Bugarskoj i Bjelorusiji, i upravo žele da objedine iskustva inicijativnih grupa iz tri zemlje kako bi unaprijedili njihov rad.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*