Predstavnici Misije OSCE-a u posjeti Ministarstvu obrazovanja TK

Kako bi se poboljšali uslovi za to da sistem obrazovanja bude zasnovan na odgovornosti, transparentnosti i sveobuhvatnosti, ministar Mirsad Kunić i predstavnica glavnog Ureda Misije OSCE-a u BiH Slađana Ćurak sa saradnicima održali su radni sastanak na kojem su razgovarali o implementaciji projekta za stručno usavršavanje menadžmenta osnovnih i srednjih škola. Projekat je nastavak aktivnosti koje su već realizovane u saradnji resornog ministarstva i Misije OSCE-a u BiH, a to su: Finansijski vodič za direktore škola i Priručnik za obuku članova školskih odbora. Nakon inicijalnih sastanaka sa ministarstvima i pedagoškim zavodima u Bosni i Hercegovini, uslijedit će konferencija na kojoj će se sumirati rezultati koji su ostvareni u proteklom periodu.

Ideja projekta jesteoformiti Radnu grupu koja bi napravila model za usavršavanje menadžmenta škola, provela edukacije za direktore i članove školskih odbora, osnovnih i srednjih škola u pravcu boljeg i ispravnijeg uspostavljanja upravljačke strukture po školama, jer direktori, kao i članovi školskih odbora dolaze iz različitih struktura.

Ministar Kunić podržao je ideju, te je saglasan sa realizacijom projekta, smatrajući da će se na taj način omogućiti efikasniji rad i direktora i školskih odbora, koji će u dogledno vrijeme da ostvare kvalitetne rezultate, te doprinijeti demokratizaciji sistema obrazovanja.

(MONSK TK)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*