Žuti meteoalarm na području BiH, i u narednim danima oblačno sa kišom

Za područje Bosne i Hercegovine danas je iz Federalnog meteorološkog zavoda zbog povećanih padavina objavljen žuti meteoalarm. I u narednim danima nas očekuje oblačno vrijeme sa kišom.

Žuti meteoalarm sugeriše kako vrijeme može biti potencijalno opasno. Vremenski fenomeni koji su prognozirani nisu neuobičajeni, ali je potreban oprez ako se namjeravaju provoditi aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba se nastaviti informirati o očekivanim meteorološkim uvjetima i savjetuje se ne poduzimati nepotrebni rizik.

Danas se u našoj zemlji očekuje oblačno vrijeme sa kišom, a na planinama sa susnježicom i snijegom. Intenzivnije padavine očekuju se u centralnim i sjevernim područjima. Očekivana količina padavina od 10 do 20, a u centralnim, sjevernim i sjeveroistočnim djelovima do 30, a lokalno i više od 30 litara po metru kvadratnom.

U Hercegovini uz kišu mogući su i pljuskovi sa grmljavinom. Tokom dana, padavine će u Bosni oslabiti, a mjestimično i prestati. Vjetar u Bosni umjeren sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini umjeren jugoistočni. Najviša dnevna temperatura od 6 do 12, na jugu od 11 do 16 stepeni.

U srijedu, 23. 3, očekuje se oblačno vrijeme sa kišom. Na planinama sa snijegom. Tokom dana u nizinama centralne i istočne Bosne postoje uvjeti za prelazak kiše u susnježicu i snijeg. Očekivana količina padavina od 20 do 30, lokalno i do 40 litara po metru kvadratnom. U zapadnim područjima od 40 do 50 litara po metru kvadratnom. U višim područjima očekuje se i povećanje sniježnog pokrivača. Jutarnja temperatura od 1 do 6, na jugu od 6 do 9, a najviša dnevna od 2 do 7, na jugu od 8 do 11 stepeni.

U četvrtak, 24. marta očekuje se pretežno oblačno vrijeme. U Bosni povremeno sa kišom ili susnježicom, a u višim područjima sa slabim snijegom. Poslije podne prestanak padavina i razvedravanje u Krajini. U Hercegovini bez padavina. Očekivana količina padavina od 5 do 10, lokalno i do 20 litara po metru kvadratnom. Jutarnja temperatura od -2 do 3, na jugu od 3 do 7, a najviša dnevna od 3 do 8, na jugu od 9 do 13 stupnjeva.

U petak, 25. marta, očekuje se umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U centralnim planinskim djelovima moguća je pojava i slabog snijega. Jutarnja temperatura od -2 do 3, na jugu od 3 do 7, a najviša dnevna od 3 do 8, na jugu od 8 do 12 stepeni.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*