Brussels: U napadima poginulo 26, a ranjeno više od 130 osoba

Prema posljednjim zvaničnim informacijama koje je objavio belgijski javni radio-televizijski servis (VRT), u jutrošnjim napadima u Brusselsu poginulo je 26 osoba, dok ih je više od 130 povrijeđeno, javlja Anadolu Agency (AA).

U prve dvije eksplozije, koje su se oko osam sati ujutru dogodile na aerodromu Zaventem, poginulo je najmanje 11 osoba, a ranjeno ih je 86. Još tragičniji bilans imala je eksplozija u metro stanici Maelbeek, koja se dogodila nešto kasnije. Ona je odnijela najmanje 15 života, dok je 55 ljudi povrijeđeno.

Frederic Van Leeuw, belgijski državni tužilac, sve tri eksplozije okarakterisao je kao terorističke napade. Dodao je da je najmanje jedan od dva napada na aerodromu izvršio bombaš samoubica.

Nivo prijetnje od terorizma u Brusselsu je podignut na najvišu razinu. Sve metro stanice u gradu su zatvorene, a svi letovi sa aerodroma Zaventem su preusmjereni.

I Eurostar, servis brzih željeznica, obustavio je sve linije vozova iz Busselsa. Ljudima u belgijskoj prijestonici savjetuje se da organiče kretanje na minimum.

Eksplozije u Brusselsu su se dogodile samo četiri dana nakon što su belgijske vlasti uhapsile Saleha Abdeslama, glavnog osumnjičenog za terorističke napade u Parizu, 13. novembra prošle godine, kada je ubijeno 130 ljudi.

(Anadolu Agency)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*