Konferencija u Mostaru o ljudskim pravima: Primjena zakona predstavlja problem u BiH

U organizaciji zajedničkog Povjerenstva za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uz potporu Misije OESS-a u BiH, u Mostaru je danas počela dvodnevna konferencija o stanju ljudskih prava i sloboda u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH Borislav Bojić je naglasio da je cilj dvodnevne Konferencije pregled realizacije zaključaka usvojenih na konferenciji o temi “Ostvarivanje i zaštita ljudskih prava i sloboda, kroz zakonodavni okvir, trenutno stanje i planovi institucija BiH u oblasti ljudskih prava”, koja je održana u lipnju 2015. godine u Bijeljini.

“Danas i sutra ćemo u Mostaru prije svega imati fokus na izvještaj o napretku. Između ostaloga, jedno od niza pitanja će biti analiza i napredak medija koji imaju određenu vrstu nazadovanja u BiH kada je u pitanju sloboda medija”, kazao je između ostalog Bojić

Učesnici konferencije će razmotriti sve zaključke koje je usvojila Parlamentarna skupština i obvezala izvršne organe vlasti na izvršenje.

“Ostvarit ćemo ulogu parlamentarnog nadzora nad onim institucijama nad kojim mi vršimo parlamentarni nadzor. Ja smatram da ovakva vrsta konferencija ima višestruki značaj. Prije svega sam zahvalan međunarodnim organizacijama, a posebno OSCE- u uz čiju pomoć Parlamentarna skupština BiH organizira ovakvu vrstu konferencija”, kazao je Bojić.

U Bosni i Hercegovini, kao je naglasio, dosta se uradilo na zakonodavstvu, ali pitanje primjene zakona predstavlja jedan od problema. No vjeruje kako će se i u tom smislu uraditi napredak.

“Naravno, ima stari koje nisu riješene, poput pitanja presude Sejdić-Finci, i mnogih drugih pitanja koja su pred nama u BiH. Ni jedno od tih pitanja neće biti zaboravljeno. Ni jedno od tih pitanja neće biti preskočen u smislu izvršavanja naših obveza koje će biti brojne, a posebno u oblasti ljudskih prava”, poručio je Bojić.

Kada su pitanju žalbe građana, kako je naglasio, uglavnom se narušavaju prava iz radnog odnosa, no kako je pojasnio to je na komisijama entiteta. Stoga je po njegovim riječima nužno potrebna suradnja svih institucija i ustanova ali i pojedinaca, jer se na taj način mogu razotkriti svi nedostatci koji su prisutni u BiH.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac je naglasila kako je današnja konferencija produžetak i kontrola onoga što se uradili nakon konferencije u Bijeljini.

U Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice na konfenciji u Bjeljini dobili su 16 preporuka koje je trebalo realizirati u kratkom razdoblju.

“Za realizaciju tih preporuka mi smo sačinili plan koji je usvojilo Vijeće ministara BiH i utvrdili rokove i principe kako da završimo poslove koje smo dobili za realizaciju. To nisu bili mali zadaci. Dobili smo obavezu izrade pet zakona, dvije strategije i metodologija”, pojasnila je ministrica Borovac, navodeći kako će ih na Konferenciji u Mostaru predstaviti zajedničkoj komisiji za ljudska prava.

Rezidentna koordinatorica UN-a i rezidentna predstavnica UNDP-ja u BiH Sezin Sinanoglu je izrazila zadovoljstvo održavanjem ove konferencije vjerujući kako zakonodavna grana vlasti ima posebnu ulogu ne samo u promociji i zaštiti ljudskih prava nego i u smislu nadzora.

“193 zemlje svijeta uključujući i BiH usvojile su novu globalnu razvojnu agendu, odnosno 17 ciljeva održivog razvoja. Oni čine plan za akciju kao što je smanjivanje siromaštva, rodna ravnopravnost, zaštita okoliša i životnog standarda za sve. Ovo se tiče okvira ljudskih prava”, kazala Sinanoglu je pozivajući predstavnike svih razina vlasti i sve građane da shvate i podrže te ciljeve, kako bi ih mogli implementirati na globalnom nivou.

Podsjetila je na činjenicu da je Bosna i Hercegovina potpisnica brojnih međunarodnih instrumenata ljudskih prava i njima je preuzela i brojne obveze.

Prema predviđenom dnevnom redu, tijekom dvodnevne konferencije sudionici će razmijeniti mišljenja o stanju ljudskih prava u oblastima koje su u nadležnosti Ministarstva civilnih poslova BiH, a koje se odnose na državljanstvo i putne isprave, rad, zapošljavanje, socijalnu zaštitu i mirovine, zdravstvo, obrazovanje, znanost i kulturu, kao i na pitanja mladih.

Tijekom Konferencije razgovarat će se i o slobodi izražavanja i slobodi medija, o pravima pripadnika nacionalnih manjina, o ulozi povjerenstava u parlamentarnom nadzoru u oblasti ljudskih prava, kao i o provođenju Revidirane strategije BiH za provođenje Aneksa VII. Dejtonskog mirovnog sporazuma.

(Anadolu Agency)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*