BiH ne može potpuno da isključi mogućnost terorističkog napada

BiH ne može u potpunosti da isključi mogućnost terorističkog napada, a to može biti i samostalna ideja nekog radikalizovanog pojedinca, izjavio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Mektić je naveo podatke da na stranim ratištima iz BiH ratuje 135 osoba, oko 50 ih se vratilo, 45 je poginulo, a desetak želi da sklopi sporazum o priznanju krivice.

On je naveo da se prema svakom ko se vratio sa stranih ratišta preduzimaju potrebne mjere i radnje da to krivično djelo bude dokumentovano u smislu njegovog učešća na stranom ratištu, te je napomenuo da je podignuto 18 optužnica kod Suda BiH i da već imaju prve presude.

Mektić je ukazao da postoji prijetnja kada je riječ o državljanima BiH koji ratuju na stranim ratištima i vraćaju se u BiH, te da se čini sve da te grupe budu otkrivene i procesuirane.

On je ponovio da u BiH postoje radikalne grupe koje su prihvatile jednu vrstu radikalizma i nasilni ekstremizam, te da su te radikalne zajednice i grupe identifikovane.

Mektić kaže da postoje određeni projekti i da se odlazi u te radikalne zajednice i djeluje na deradikalizaciji tih osoba.

“Koristimo sve institucije civilnog društva, prije svega, mislim na vjerske zajednice i obrazovne institucije, a mnogo na tom planu mogu da učine i mediji”, rekao je Mektić.

Govoreći o paradžematima, Mektić je naveo da je došlo do “nekog” pomaka u pregovorima sa Islamskom zajednicom i da je određen broj tih džemata ušao u sastav Islamske zajendice.

“Ono što nije Islamska zajednica, a djeluje sa pozicija radikalizma i ekstremizma sigurno će biti predmet države. Nećemo dozvoliti da u pojedinim objektima, mjestima, koriste određene prostore i javno ispoljavaju nasilni ekstremizam, radikalizam, zagovaraju i veličaju terorističke akte. To nama u u BiH ne treba”, poručio je Mektić.

Ministar sigurnosti je naglasio da su BiH potrebne demokratske i civilizacijske vrijednosti ovog društva, a da bi bilo kakva pojava terorizma predstavljala teško, nedopustivo ugrožavanje njenih osnovnih vrijednosti i interesa, jer je riječ o ugrožavanju sigurnosti i života njenih građana.

Prema njegovim riječima, jedina alternativa BiH je EU i to je njena perspektiva, a ne bilo koja vrsta radikalizma koja provocira nasilni ekstremizam i vraća duboko u prošlost.

Mektić se obratio novinarima u Sarajevu u pauzi Konferencije o upravljanju posljedicama terorističkog akta, koja se održava u organizaciji Ministarstva sigurnosti i Misije OSCE-a u BiH.

On je rekao da je cilj ove konferencije da se nauče neke nove lekcije i usvoje pozitivna iskustva kada je riječ o koordinaciji svih aktivnosti izazvanih terorizmom i terorističkim napadima.

Da bi se smanjio broj žrtava i materijalna šteta, Mektić smatra bitnim da postoje izgrađeni mehanizmi i koordinacija.

“U slučaju većih terorističkih napada neophodna je koordinacija sigurnosnih, obavještajnih i pravosudnih institucija, Oružanih snaga, kao i organizacija i institucija civilnog društva”, istakao je Mektić.

On je naveo da je veoma bitno da BiH izgradi mehanizme u kojima će usvojiti neke operativne mjere određenih postupanja mjera i radnji da bi svi koordinisano djelovali u slučaju terorističkih napada.

“Terorizam svakim danom postaje sve bezočniji. Udara i napada najvitalnije interese države i najvrednije, a to je život građana i uništavanje osnovnih infrastrukturnih i ekonomskih interesa države”, istakao je Mektić.

Prema njegovim riječima, BiH je poslije nekoliko terorističkih napada u određenoj mjeri iskordinisana i u slučaju takvih napada dogovorena je koordinacija, posebno kada je riječ o nadležnosti pojedinih sigurnosnih i pravosudnih institucija za istraživanje terosrističkih napada.

“Tu smo postigli značajan napredak i u okviru udarnih grupa za borbu protiv terorizma, u kojima se nalaze sigurnosne agencije i pravosudne institucije. Mislim da nam u budućnosti ne bi pravio problem ako bi se pojavila dva tužioca sa različitog nivoa. Bitno je da se odmah ustanovi da li je riječ o terorističkom napadu ili nekom drugom dijelu i da se na licu mjesta razrješe te dileme”, objasnio je ministar sigurnosti BiH.

(Vijesti.ba / SRNA / RTV7)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*