U Hagu trenutno najviše brinu za sigurnost, napadi u Briselu u prvom planu

Na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u četvrtak (24.03.2016.) u 14 sati će se izreći prvostepena presuda ratnom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću – optuženom u 11 tačaka za genocid i progone u bosanskohercegovačkim općinama 1992. godine, teror nad sarajevskim civilima (1992-1995.), genocid u Srebrenici 1995. godine, te uzimanje međunarodnih promatrača Ujedinjenih naroda za taoce, javlja reporeter novinske agencije Patria iz Haga.

U Hagu je dan prije izricanja jedne od historijskih presuda situacija pod kontrolom i mirna, a teroristički napadi u Briselu faktički su u drugi plan stavili izricanje presude.

– U ovom momentu za organizatore je najvažnija sigurnost svih onih koji će prisustvovati izricanju presude. Od trenutka kada se desio nemio događaj u Briselu praktično je pitanje presude Karadžića palo u drugi plan, a najvažnija svima je sigurnost – kaže Sead Omeragić, novinar Patrije koji će među 200 novinara iz cijelog svijeta u sudnici pratiti sutrašnje izricanje presude.

Inače, Hag je osigurao 300 mjesta za praćenje izricanja presude Karadžiću, ali zbog velikog interesovanja kako bi ugostio više posjetilaca, Tribunal koristi sav raspoloživi prostor u svojoj zgradi, kao i dodatni prostor u obližnjem konferencijskom centru Svjetskog foruma.

Cjelokupno područje oko Tribunala sutra će biti blokirano, a pristup će kontrolisati holandska policija. U konferencijskom centru Svjetskog foruma bit će organiziran video link i uživo će se pratiti izricanje presude – dodao je Omeragić.

Izricanju presude prisustvovat će 55 ambasadora, a Tribunal je registrovao zahtjeve za prisustvo više od 150 žrtava, više od 200 novinara, više od 100 profesora, istraživača i predstavnika civilnog društva.

– Izricanju presude prisustvovat će i 15 Srba, ali će biti posebno odvojeni. Posebno se iščekuje i dolazak majki Srebrenice koje će biti smještene u Ševeningenu na samoj obali mora u jednom od hotela – dodao je Omeragić.

(Patria)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*