Spreča poplavila poljoprivredna zemljišta u Gračanici i Doboj-Istoku

Vodostaj rijeke Spreče je u porastu, a poplavljena su poljoprivredna zemljišta na području Gračanice i Doboj-Istoka. Vodostaji rijeka na području ZDK su u blagom porastu, ali zasad nema izlijevanja. Civilna zaštita upozorava da može doći do izlijevanja vodotoka i ugrožavanja objekata na području Tešnja.

Vodostaj Spreče jutros je na mjernom mjestu Karanovac bio 383,60 cm. Nivo kada se preduzimaju redovne mjere odbrane od poplava je 300 cm, saopćeno je iz Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite.

U općini Doboj-Istok, prema izvještaju Općinske službe civilne zaštite, Spreča se izlila iz korita i poplavila oko stotinu hektara poljoprivrednog zemljišta. Nema ugroženih infrastrukturnih ili stambenih objekata.

U općini Gračanica, Spreča je priobalno poplavila oko 80 hektara poljoprivrednog zemljišta, dužinom od Miričine do Stjepan Polja. Zasad nema ugroženih infrastrukturnih ili stambenih objekata.

Zbog izlijevanja Spreče u općini Kalesija, putni pravac Kalesija-Gojčin je u prekidu. U funkciji je prelaz preko Prnjavora.

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u sedam sati bio je 198,78  m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na jučer, nivo je viši za 42 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 54,40 m3/s.

Vodostaj rijeka na području Zeničko-dobojskog kantona je blago porastao, ali za sada nisu zabilježena izlijevanja. Vodostaj Bosne u Zenici je normalan i iznosi 200 cm.

Usljed naglog povećanja vodostaja rijeke Usore tokom proteklog dana, kada je vodostaj iznosio 334 cm, u općini Tešanj sinoć je došlo do pada vodostaja ispod granice redovnog obavještavanja.

Jutros je vodostaj Usore u Kaloševiću iznosio 244 cm i imao je ponovo tendenciju rasta. I ostali vodotoci na području općine su u porastu.

Federalni hidrometeorološki zavod proglasio je za danas narandžasti meteo alarm za veći dio Bosne i Hercegovine, zbog mogućnosti intenzivnih i obilnih padavina, tako da se očekuje ponovni porast svih vodotoka.

Služba civilne zaštite upozorava stanovništvo da može doći do izlijevanja vodotoka i ugrožavanja stambenih i drugih objekata i infrastrukture na području Tešnja, kao i pojave novih i aktiviranja starih klizišta.

U skladu s tim potrebno je provoditi sve preventivne mjere zaštite od poplava.

Vodostaj rijeke Une u Bihaću, prema mjerenju u sedam sati, iznosio je 55 cm, a jučer 47 cm. Kritična tačka je 100 cm. U općini Sanski Most, vodostaj Sane jutros je bio 227 cm, jučer 156 cm.

Vodostaji na području Srednjobosanskog kantona su u porastu. Nema informacija o eventualnom izlijevanju rijeka iz korita.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu, vodostaj rijeka i hidroakumulacija su normalni.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*