Svjetski dan meteorologije: Očekuju nas ekstremniji vremenski uslovi, više padavina i suše

U budućnosti nas očekuju sve ekstremniji vremenski uslovi, intenzivnije padavine i duži sušni periodi, poručeno je na press konferenciji koja je održana u prostorijama Federalnog hidrometeorološkog zavoda u povodu Svjetskog meteorološkog dana.

Prema podacima FHMZ BiH, 2015. godina je bila najtoplija na svijetu od početka instrumentalnih mjerenja. Ta činjenica potvrđuje da se trend zatopljavanja nastavlja i dalje. Emisije stakleničkih gasova nastavljaju se povećavati, a temperature u nižim slojevima atmosfere i okeana rastu.

“S obzirom na uslove kakvi planetu Zemlju očekuju u narednom periodu, danas smo htjeli prezentirati rezultate koje je naša institucija uradila u tom pogledu, a cilj nam je svakako smanjiti štetnost djelovanja klimatskih promjena. Mi smo ovaj problem prepoznali i ranije, stoga smo postepeno krenuli s rješavanjem. Prvenstveno smo napravili web platformu za praćenje i prognoze suše. Napravili smo i softver koji će nam u budućnosti reći da li će biti velikih poplava, izlijevanja rijeka i slično. Nakon poplava 2014. godine zajedno s kolegama iz Republike Srpske uradili smo projekat u cilju razvoja hidrometerološke službe”, izjavio je za Klix.ba direktor FHMZ BiH Almir Bijedić.

Bijedić je istaknuo činjenicu da je danas Zemlja već za stepen toplija nego na početku 20. stoljeća, pa je međunarodna zajednica jednoglasno prepoznala potrebu za hitnim djelovanjem.

“Ovogodišnja poruka Svjetske meterološke organizacije je ‘toplije, sušnije, vlažnije’. BiH je mala država i njen utjecaj na klimatske promjene je gotovo zanemariv, ali štete koje trpimo su ogromne. Gotovo da nema godine da nas ne zahvati neka vremenska nepogoda. Ne možemo spriječiti klimatske promjene, ali im se možemo i moramo prilagoditi. Tako nešto možemo uraditi samo ako svi damo svoj doprinos jačanju otpornosti i spremnosti za suočavanje s posljedicama klimatskih promjena”, rekao je Bijedić.

Oba entitetska hidrometerološka zavoda su uključena u projekat Svjetske meterološke organizacije u saradnji s Istraživačkim centrom za hidrologiju iz San Diega, čiji je cilj razvoj i implementacija sistema regionalnih indikatora bujičnih poplava i sistema pravovremenih upozorenja na poplave.

U poruci povodom Svjetskog dana meteorologije 2016. godine, generalni sekretar Svjetske meteorološke organizacije Petteri Taalas ističe da će klimatske promjene imati sve snažnije negativne uticaje barem sljedećih pet decenija, što naglašava potrebu za investiranjem, ne samo u ublažavanje, već i adaptaciju. Važno je ojačati kapacitete zemalja za bolja rana upozorenja na prirodne katastrofe u cilju smanjenja ljudskih i ekonomskih gubitaka.

FHMZ danas je najavio da će do juna ove godine završiti aktivnosti na izgradnji nove srhive i stvoriti uslove za arhivsku građu staru više od 120 godina. Također su pri kraju izrade Atlasa klime FBiH za period 1961-1990. godine, što je bazni klimatološki dokument.

Svjetski meteorološki dan obilježava se u znak sjećanja na 23. mart 1950. godine, kada je službeno osnovana Svjetska meteorološka organizacija (WMO) – međuvladina organizacija i specijalizirana agencija Organizacije ujedinjenih naroda koja okuplja 185 članica.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*