Van Leeuw: Još tragamo za trećim odbjeglim teroristom

Belgijski državni tužilac Frederic van Leeuw je danas saopštio da policija i dalje traga za trećim, još neidentifikovanim odbjeglim teroristom nakon atentata na briselskom aerodromu.

On je rekao da je terorista Ibrahim El Bakraoui u samoubilačkom napadu aktivirao eksploziv na aerodromu, a njegov brat Khalid u metro stanici Maalbeek.

Tužilac je dodao da se ne zna identitet drugog kamikaze u atentatu na aerodromu Zaventem i naglasio da su danas i jučer u policijskoj potjeri uhapšena dva osumnjičena lica, jedno je oslobođeno, a drugo policija i dalje intenzivno ispituje.

Po njegovim riječima, u stanu iz kojeg su taksijem teroristi otišli na aerodrom je pronađeno 15 kilograma eksploziva i drugi materijal za izradu bombi.

Frederic van Leeuw je naveo da je u terorističkim napadima na briselskom aerodromu i metrou ukupno stradala 31 osoba, a 270 je ranjeno, a, kako je dodao, “taj broj nažalost može biti uvećan u idućim satima i danima”.

Treći terorista s kapom na glavi, kako se vidi na objavljenom video-snimku, je pobjegao pošto je nakone atentata ostavio jednu vreću u holu aerodroma u kojoj je bila velika količina eksploziva koji je “sam eksplodirao zbog velike nestabilnosti eksploziva” prije nego što su stručnjaci za deminiranje stigli do te vreće, kako je objasnio belgijski državni tužilac.

“Identitet trećeg teroriste još nije utvrđen i za njim se aktivno traga”, naglasio je on, dodavši da potom nikakvo oružje ili drugi materijal vezan za teroristički atentat nije pronađeno na aerodromu.

Frederik van Leeuw je naveo da je zahvaljujući izjavi taksiste koji je prevezao teroriste, u stanu u predgrađu Schaerbeek, odakle su krenuli na aerodrom policija pronašla cijeli arsenal za izradu eksplozivnih naprava, i to 15 kilograma eksploziva TATP, aceton i oksigenizovanu vodu, kao i kofer pun eksera i šrafova.

Nedaleko je u kanti za otpatke policija pronašla laptop s porukom teroriste samoubice Ibrahima el Bakraouija u kojoj, kako je prenio belgijski državni tužilac, bombaš-samoubica kaže: “Pošto više ne znam šta da uradim, svud je za mnom potraga, više nisam nigdje bezbjedan i, ako to potraje bez kraja, prijeti mi opasnost da zauvek ostanem u zatvorskoj ćeliji”.

(federalna.ba/Beta/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*