Češka: Zbog napada u Briselu vojska na ulicama

Češka je prvi put u istoriji proglasila prvi stepen rizika terorističkih napada, a vlada odobrila izlazak vojske na ulice. Češka vojska rasporedila je 550 vojnika kao pomoć policijskim patrolama.Drugi stepen rizika u Slovačkoj.

Na vanrednoj sednici češka vlada sinoć je proglasila prvi stepen rizika od terorističkih napada koji znači da konkretne pretnje nema ali postoji opšti rizik zbog situacije u inostranstvu ili medjunarodnih aktivnosti Češke.

“Vlada će angažovati i 550 vojnika u aktivnoj službi na rok od najmanje dva meseca”, saopštio je nakon sednice premijer Bohuslav Sobotka

Vojnici su raspoređeni na aerodromima, željezničkim stanicama i drugim lokacijama u zemlji gdje postoji koncentracija ljudi, a u skladu sa mjerama Vlade koje su usvojene nakon terorističkih napada u Briselu.
Ukupno 350 vojnika iz Četvrte brigade za brza dejstva raspoređeno je u Pragu i još po 100 raspoređeno je po regionima Južna Moravska i Moravska-Šlezija, rekao je portparol generalštaba Jan Šulc agenciji ČTK.

“Oni će biti naoružani. Obezbijedili smo im helikopter u slučaju da je potrebno nadgledanje ili za neke druge zadatke”, rekao je ministar odbrane Martin Stropnicki, nakon sastanka Vlade kasno sinoć.

Osim aerodroma, specijalne mjere bezbjednosti primjenjuju se i na dvije nuklearne elektrane – “Dukovani” u južnoj Moravskoj i “Temelin” u južnoj Bohemiji, određene ambasade i praški metro.

Vojne patrole ostaće raspoređene naredna dva mjeseca, nakon čega će biti donijeta odluka o prolongiranju ili pojačanju misije, navodi ČTK.

Češka Vlada saopštila je ranije da ne postoji neposredna opasnost od terorizma

Drugi stepen rizika u Slovačkoj

Viši, drugi stepen rizika od terorizma proglasila je sinoć i Slovačka, dok se Poljska koja je za teroriste po procjenama stručnjaka poželjnija meta od Češke i Slovačke zbog aktivnog učešća njenih vojnika u intervenciji u Iraku i Avganistanu zadovoljila samo pojačanim kontrolama aerodroma, železničkih stanica i trgovinskih centara.

(BHRT/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*