Pravda je spora, ali dostižna: Danas presuda Radovanu Karadžiću!

Danas će sudsko vijeće Tribunala u Hagu (ICTY) izreći prvostepenu presudu ratnom lideru Srpske demokratske stranke (SDS) i ratnom vrhovnom komandantu Vojske Republike Srpske Radovanu Karadžiću, čovjeku koji je Bosnu i Hercegovinu 1992. godine uveo u rat, a jedan narod osudio na nestanak.

Danas će sudsko vijeće Tribunala u Hagu izreći presudu čovjeku pod čijom komandom je izvršen genocid u Srebrenici, pod čijom komandom su stradale hiljade ljudi u Prijedoru, Bratuncu, Foči, Ključu, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku. I u ovih pobrojanih sedam općina moguće je da Sud izrekne Karadžiću kaznu za genocid.

Danas će Radovanu Karadžiću biti izrečena presuda za “zlostavljanje” Sarajeva, za bjesomučna granatiranja, snajperska djelovanja, izgladnjivanje, izazivanje humanitarne katastrofe, “razvlačenje pameti”. Biće presuđen prvi lider SDS-a za smrt 11.541 građanina Sarajeva, među kojima je i 1.600 djece.

Sud će danas odlučiti da li je Radovan Karadžić učestvovao u “udruženom zločinačkom poduhvatu” koji je imao za cilj trajno uklanjanje Bošnjaka i Hrvata s područja u Bosni i Hercegovini na koja su bosanski Srbi polagali pravo.

Sudsko vijeće presudu će početi čitati u 14 sati. Biće to prvostepena presuda, na koju je moguće uložiti žalbu, ali u svakom slučaju će pokazati kako Tribunal u Hagu vidi djelovanje Radovana Karadžića tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Radiotelevizija 7 će zahvaljujući Al Jazzeri Balkan, od 12 sati preuzeti njihov specijalni program, kao i direktan prijenos izricanja presude.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*