Udruženi zločinački poduhvat: Radovan Karadžić proglašen krivim za opsadu Sarajeva

Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić danas je u Haagu osuđen za udruženi zločinački poduhvat za opsadu Sarajeva od 1992. do 1995. godine za koji snosi i individualnu krivičnu odgovornost, javlja Anadolu Agency (AA).

Drugi udruženi zločinački poduhvat za koji je Karadžić optužen je opsada Sarajeva i zločini počinjeni od 1992. do 1995. godine tokom opsade glavnog grada BiH.

Sudsko vijeće je jasno zaključilo da su civili bili direktna meta Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske kao što ilustruju snajperski incidenti ili su bili izloženi neselektivnoj i prekomjernoj vatri kao kad je SRK bacao aviobombe i ispaljivao granate na lokacije okupljanja civila.

Tročlano sudsko vijeće je odbacilo tvrdnje optuženog da su snage bosanskih Muslimana namjerno gađale svoje civile kako bi izazvali međunarodnu intervenciju.

“Optuženi snosi individualnu krivičnu odgovornost za ubistva, protivpravni napad na civile i širenje terora kao kršenje zakona ili običaja ratovanja i za ubistvo kao zločin protiv čovječnosti”, presudilo je sudsko vijeće.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*