Ljubičasti dan obilježen i u Tuzli

Dan podrške oboljelima od epilepsije obilježava se 26. marta širom svijeta, a kako je internacionalna boja za epilepsiju ljubičasta, ovaj je dan nazvan Purple Day ili Ljubičasti dan.

Klinika za neurologiju UKC Tuzla se različitim aktivnostima pridružila svjetskoj zajednici u pružanju podrške u borbi protiv epilepsije.

S ciljem podizanja svijesti o ovoj bolesti u Tuzli se raznim aktivnostima Ljubičasti dan obilježava već 6 godina, a danas je organizovana javna akcija za građane.

Svaki stoti stanovnik planete boluje od epilepsije, ali važno je znati da većina pacijenata može živjeti kvalitetno, uz redovnu terapiju.

Svi možemo dobiti epileptični napad tokom života, zato treba znati i kako pomoći osobi koja ima napad. Trebalo bi zaštiti glavu i druge dijelove od povreda, odvezati kravatu ili otkopčati dugmad, postaviti bolesnika u bočni položaj: donja noga opružena, donja ruka iza tijela, glava okrenuta na stranu. Ni u kojem slučaju ne sprečavati trzaje, ne davati pacijentu tekućinu tokom napada, ne stavljati nikakve predmete i en otvarati nasilno usta. Napad uobičajeno traje 3 – 5 minuta, a kod dužih ili ponavljanih napada pozvati hitnu pomoć.

Kako se ponašati u slučaju epileptičnog napada u okruženju doktori  na radionicama uče srednjoškolce i na taj način pokušavaju smanjiti stigmu  koja se veže za oboljele od epilepsije.

Inače, u obilježavanje ovog dana pored predstavnika UKC-a Tuzla, uključili su se studenti Medicinskog fakulteta, volonteri i članovi Udruženja oboljelih od epilepsije.

Podsjećamo, Ljubičasti dan se širom svijeta obilježava od 2008. godine, na inicijativu tada 9-godišnje djevojčice Cassidy Megan koja je zbog epilepsije imala ograničenja u svakodnevnom životu, a posebno neugodna iskustva za nju su bila stigmatizacija i izolacija.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*