U krugu Kampusa UNSA postavljeno “Solarno drvo” za punjenje mobitela i laptopa

U krugu Kampusa Univerziteta u Sarajevu u ponedjeljak je instalirano i pušteno u funkciju “Solarno drvo” uz pomoć kojeg će studenti, ali i građani moći puniti svoje mobilne telefone i laptope, na bazi solarne energije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ovaj projekt su realizirali studenti Elektrotehničkog fakuteta u Sarajevu, članovi Udruženja studenata i inženjera elektrotehnike IEEE BS.

“Riječ je o je metalnoj konstrukciji koja izgledom podsjeća na drvo, visine 4,5 metara, na čijem se vrhu nalazi 10 solarnih ploča. Snaga svake ploče iznosi po 80 W, dakle ukupna instalisana snaga ovog autonomnog foto-naponskog sistema je 800 W”, rekao je Almedin Kavaz, predsjednik Udruženja i voditelj projekta.

Po njegovim riječima, ovo nije prvi projekt ovog tipa u svijetu i BiH, ali je ovo “Solarno drvo” po svom dizajnu jedinstveno, izgleda “futuristički”, a studenti su vodili računa i da bude simetrično.

Solarno drvo služi i kao element javne rasvjete, jer su na njemu instalisane štedljive led sijalice koje u različitim bojama svijetle u mraku.

(Anadolu Agency)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*