Olujni vjetar paralisao zapadnu Evropu

U pojedinim dijelovima zapadne Evrope desetine hiljada kuća ostalo je bez struje, mnogobrojni letovi su otkazani, a putevi i mostovi zatvoreni zbog jakog vjetra.
Vjetar je u naletima dostizao snagu uragana, prenosi AFP. Najmanje 60.000 domova u Francuskoj bilo je bez struje u jednom trenutku, od kojih je više od polovine iz zapadnih provincija Bretanja i Normadija.

Do kasnog popodneva broj prekida u snadbevanju električnom emergijom opao je na 15.000, saopštila je operaterska mreža za električnu energiju ERDF. Najjači udari vjetra zabilježeni su na turističkom ostrvu Bel-il, gdje je vjetar dostizao brzinu od 150 kilometara na čas.

U Velikoj Britaniji je oluja “Keti” napravila haos tokom noći širom južnog dijela Engleske, a policija u grofoviji Sari traga za osobom, koja je nestala nakon što se njen kajak prevrnuo na rijeci Vej. Zbog vjetra, koji je u naletima dostizao do 170 kilometara po času, otkazano je oko 150 letova ka i iz Britanije, a do prekida struje došlo je u više od 100.000 domova, od kojih je 60.000 i dalje bilo bez struje do kasnog popodneva, navode lokalna komunalna preduzeća.

Jedan od najprometnijih svjetskih aerodroma Hitrou prijavio je oko 130 otkazivanja letova, a pojedini letovi su odloženi ili preusmjereni na druge aerodrome tokom vikenda, dok je zabilježeno oko 20 letova ka i iz londonskog aerodroma Gatvik, a četiri leta su preusmjerena, prenosi B92.

Zatvoreni su i most preko reke Temze na jugoistoku Engleske i most koji spaja Englesku i Vels, tvrde Putevi Engleske. U Holandiji je vjetar sa naletima oko 113 kilometara na čas prijetio da iščupa krovove sa zgrade od 28 spratova, koja je evakuisana, saopštila je javna televizija NOS.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*