Njemačka u Evropi proizvede najviše otpada

Njemačka godišnje po glavi stanovnika proizvede  210 kilograma otpada, što je najviše u Evropi, javlja Anadolu Agency (AA).

Korištenje i odlaganje nepotrebne ambalaže u Njemačkoj moglo bi stvoriti naslage otpada koje bi došle na rekordni nivo, saopćeno je iz Organizacije za očuvanje okoline Njemačke (DUH). Prema tome, najveći “krivci” za stvaranje nepotrebnog otpada su maloprodajne trgovine.

Nijemce po količini otpada slijede Francuska sa 185 kilograma po stanovniku, Austrija sa 150 i Švedska sa 109 kilograma otpada po stanovniku.

DUH je pozvao kompanije koje se nalaze na čelu sektora trgovina koje se bave maloprodajom da poduzmu neophodne mjere koje bi spriječile pretjeranu proizvodnju otpada.

Generalni direktor DUH-a Jurgen Resch rekao je kako je odlaganje otpada za Uskrs za 20 posto veće nego u ostalim periodima godine.

“Ove naslage otpada su u potpunosti nepotrebne i situacija pokazuje da trgovine koje se bave maloprodajom nisu izvršile svoje zadatke o pitanju očuvanja okoline i bacanja otpada”, kazao je Resch.

Sredinom februara započeta je kampanja za smanjivanje otpada velikih maloprodajnih trgovina i do danas je dobila 173.000 potpisa.
(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*