Susret članova Kolegija PD PSBiH s predsjednicom Hrvatske

Tokom prvog dana zvanične radne posjete Republici Hrvatskoj, članovi Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovarali su s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar – Kitarović.
Susreti državnih zvaničnika na najvišem nivou uvijek su prilika da se potvrde dobri politički odnosi dvije zemlje a danas je zajednički ocijenjeno da ima dosta prostora za razvoj odnosa na privrednom planu i da u narednom periodu pažnju treba usmjeriti upravo na stvaranje uvjeta za povezivanje poslovnih ljudi dvije prijateljske zemlje, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Za otvorena pitanja između BiH i Hrvatske danas je rečeno da ne trebaju biti ostavljana po strani nego da ih izvršni organi vlasti i ekspertni timovi trebaju što prije rješavati i istovremeno raditi na realizaciji novih zajedničkih projekata poput Jadransko jonske ceste u saradnje na realizaciji Koridora Vc.

Po mišljenu predsjednice Grabar – Kitarović, Hrvatska je na osnovu svog Ustava posebno zainteresirana za stanje Hrvata u BiH i nastavit će pomagati u oblasti obrazovanja, zdravsta i kulturnih djelatnosti međutim, istovemeno, kako je rekla ta pomoć svakako predstavlja potporu mnogo širih razmjera a ne samo podršku jednoj etničkoj zajednici u BiH.

Službena radna posjeta delegacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH sutra se nastavlja razgovorima s predsjednikom Vlade i čelnicima Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*