Ko će biti odgovoran zbog neobjavljivanja rezultata popisa?

Bliži se krajnji rok za objavu rezultata popisa stanovništva 2013. Sjednica Centralnog popisnog biroa je odgođena jer kompromisa o načinu obrade popisa i dalje nema. U međuvremenu, Tužilaštvo BiH je pokrenulo istragu o eventualnoj odgovornosti ukoliko proces na koji je utrošeno 50 miliona maraka propadne.

Zašto još nemamo rezultate popisa – statističari će odgovarati državnom tužilaštvu. Objava rezultata ozbiljno je ugrožena. Državi i građanima mogla bi biti pričinjena velika šteta, navode iz Tužilaštva. Upućeni su pozivi čelnim ljudima državne agencije, odnosno entitetskih zavoda za statistiku, koji će najvjerovatnije već ove sedmice biti saslušani u svojstvu svjedoka.

“U predmetu Tužilaštva BiH vrši se prikupljanje informacija i dokumentacije, na kojem radi tim u kojem su jedan od najiskusnijih tužilaca, nekoliko istražilaca i saradnika”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Iz entitetskih zavoda za statistiku nisu nam htjeli potvrditi da li je na njihovu adresu stigla ikakva pošta iz Tužilaštva BiH. U Agenciji za statistiku BiH kažu da poziv za saslušanje nisu dobili. U međuvremenu, odlučeno je da se sjednica Centralnog popisnog biroa, koja je trebala biti održana sutra, odgađa za narednu sedmicu.

“Statističke institucije, iako su intenzivno radile, još uvijek, nisu postigle saglasnost oko spornih pitanja. I narednih dana nastavljaju se aktivnosti na usaglašavanju unutar i između statističkih institucija, a uz konsultacije sa ekspertima Međunarodne monitoring misije. Cilj je da rješenja, do kojih se dođe, budu u skladu sa međunarodnim standardima za popise i u skladu sa Zakonom o popisu”, rekla je Mirsada Adembegović, glasnogovornica Agencije za statistiku BiH.

Sve je manje vremena za postizanje dogovora o tome ko su rezidenti, odnosno stalni stanovnici u BiH. Ukoliko Bosna i Hercegovina u sedmi mjesec uđe bez objavljenog popisa, utvrđivanje odgovornih za propast projekta koji je građane koštao 50 miliona maraka, postat će primarni posao pravosuđa.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*