Vijeće ministara ocjenjuje dosadašnji napredak zemlje ka EU

Vijeće ministara BiH razmatraće danas u Sarajevu informaciju o napretku u procesu ispunjavanja uvjeta BiH na evropskom putu. U posljednje vrijeme pokazuje se da predpristupni entuzijazam nije isti u svim dijelovima zemlje i danas je prilika da o tome raspravljaju državni ministri.

Na dnevnom redu sjednice je i informacija o direktnim stranim ulaganjima u BiH i izvještaj o aktivnostima Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA) u BiH na promociji direktnih stranih ulaganja u 2015. godini.

Pred ministrima će se naći i informacija o aktivnostima u okviru CEFTA Pododbora za poljoprivredu, uključujući sanitarna i fitosanitarna pitanja u 2015. godini, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Biće razmatrani i Prijedlog strategije u oblasti migracija i azila i Prijedlog akcionog plana za period 2016 – 2020. godine, te novi tekst Prijedloga akcionog plana provođenja Strategije integriranog upravljanja granicom u BiH za 2016. godinu.

Na dnevnom redu je i Nacrt osnova za zaključivanje sporazuma o grantu Trust fonda za globalne ekološke kapacitete i Specijalnog fonda za klimatske promjene – Projekat upravljanja slivom rijeke Drine na zapadnom Balkanu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, u svojstvu agencije za primjenu globalnih ekoloških kapaciteta i agencije za realizaciju Specijalnog fonda za klimatske promjene globalnih ekoloških kapaciteta.

Ministri će razmatrati i nacrt odluke o ratificiranju Sporazuma o finansiranju programa posebnih mjera oporavka nakon poplava i upravljanja rizikom od poplava, dio koji se odnosi na BiH, između BiH koju predstavlja Direkcija za evropske integracije i EU koju predstavlja Evropska komisija.

Državni ministri bi trebalo da razmatraju i Nacrt sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Turske o saradnji u vojnoj obuci, sa izvještajem o pregovorima, te Nacrt osnova za vođenje pregovora i zaključivanje sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Slovenije o policijskoj saradnji.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*