Završena 10. sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH

Deseta sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH završena je usvajanjem Nacrta zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima, koji  je usvojen većinom glasova, a predstavlja osnovu za dalji razvoj penzionog sistema u FBiH. Nakon pauze, slijedi 11. sjednica Doma, na kojoj bi se ponovo trebao razmatrati Prijedlog zakona o radu.

Prema nacrtu ovog zakonskog rješenja stvoriće se pravni osnov za daljnji razvoj tržišta kapitala na kojem će se pojaviti nove vrste fondova.

Dom naroda Federalnog parlamenta danas nije prihvatio Izvještaj o poslovanju javnog preduzeća Željeznice FBiH u 2014. godini. Prihodi preduzeća su bili 121 milion KM, a rashodi 150 miliona.Gubitak je 29,5 miliona KM.

Dom naroda Parlamenta FBiH prihvatio ni Izvještaj o radu Komisije za vrijednosne papire FBiH u istom periodu.

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH ranije su usvojili Nacrt zakona o izmjenama Zakona o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala u FBiH čiji je cilj produženje roka za implementaciju Zakona za 2017. godinu.

Usvojen je i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmjenama i dopunama Statuta Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH, te Prijedlog odluke o odobravanju Odluke o davanju saglasnosti na izmjenu Ugovora o sindiciranom dugoročnom kreditu s valutnom klauzulom.

Delegati doma naroda Parlamenta FBiH razmotrili su i usvojili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa, čiji je cilj suzbijanje “rada na crno”, a rok za prijavu zaposlenih se skraćuje.

Prijedlogom zakona o državljanstvu FBiH, utvrđena su drugačija rješenja u pogledu sticanja državljanstva po osnovi naturalizacije, te se ukida osnova za prestanak državljanstva Federacije BiH (FBiH) po sili zakona.

U rješenjima predviđenim u Zakonu o državljanstvu postoji obaveza usklađivanja Zakona o državljanstvu FBiH, što se odnosi na utvrđivanje uslova za sticanje državljanstva BiH, odnosno, državljanstva FBiH.

Također, delegati su prihvatili Informaciju o izvršenim aktivnostima na realizaciji projekta istraživanja i eksploatacije nafe i plina u FBiH.

Delegati bi, po hitnom postupku, trebali razmatrati i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju od odgovornosti za motorna vozila i ostale odredbe o obaveznom osiguranju od odgovornosti .

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dugu, zaduživanju i garancijama u Federaciji BiH, te Prijedlog zakona o dopuni Zakona o doprinosima biće razmatrani po skraćenom postupku.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*