The leaf on the Apple symbol is tinted green at the Apple flagship store on 5th Ave in New York April 22, 2014. Employees and signage have been themed green to mark Earth Day. REUTERS/Brendan McDermid (UNITED STATES - Tags: ENVIRONMENT SCIENCE TECHNOLOGY) - RTR3M9SG

Od početaka u garaži do najvrednije kompanije na svijetu

Protekli petak obilježena je 40-godišnjica osnivanja Applea, kompanije koja se danas takmiči za titulu najvrednije kompanije u svijetu.

Apple su osnovali Steve Wozniak, Ronald Wayne i Steve Jobs 1. aprila 1976. godine u jednoj garaži.

Ideja o kompaniji je nastala dok su Jobs i Wozniak testirali prvi Apple I računar u kući u kojoj je Jobs proveo djetinjstvo u Kaliforniji.

Lokalna prodavnica kompjutera naručila je tada prvih 50 komada prvog personalnog računara. Poređenja radi, Apple je tokom sezone praznika 2015. godine prodao blizu 75 milliona iPhonea.

Wozniak, Wayne i Jobs postali su milijarderi zahvaljujući svojoj kompaniji.

Povodom godišnjice postojanja, Apple je razvio piratsku zastavu na zgradi u Cupertinou, u Kaliforniji.

Ovakvu zastavu je Jobs prvi put razvio u ranim 1980-im dok je radio na prvom Mecintosh računaru, projektu na koji se tada u kompaniji gledalo kao na “pobunjenički”, jer su čelnici željeli da se svi napori usmjere na računar Lisa.

Macintosh je s vremenom postao jedan od Appleovih najvažnijih i najpopularnijih proizvoda.

Jobs je postao ikona Doline silikona postavivši standarde potrošačke tehnologije s proizvodima kao što su Macbook, iPad i iPhone.

Umro je 2011, nedugo nakon što je predstavljen iPad tablet. Njegovu poziciju izvršnog direktora preuzeo je Tim Cook, koji radi u Appleu od 1998. godine.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*