„Školske patrole“ upozoravale vozače na saobraćajna pravila i propise

U Tuzli su danas nastavljene aktivnosti radne grupe „Pješak”, u organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, JKP „Saobraćaj i komunikacije Tuzla“, i Aktiva direktora osnovnih škola Tuzle. Riječ je o aktivnostima koje su vezane za rad ”školskih patrola”, s ciljem upozoravanja učesnika u saobraćaju na njihove eventualne prekršaje, te poštivanje saobraćajnih pravila i propisa.

Već pet godina od kako je osnovana radna grupa „Pješak“, školske patrole koju čine učenici tuzlanskih osnovnih škola, zajedno sa pripadnicima policije zaustavljaju vozila, i upozoravaju vozače na ograničenja brzine, vezanje sigurnosnih pojaseva, korištenje sjedaliza za bebe, i upotrebu telefona u vožnji. Tuzlanski osnovci su takođe imali priliku da vide kakav je posao saobraćajnog policajca, i nauče o važnosti poštivanja saobraćajnih pravila i propisa.

Kako nam je kazao portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Izudin Šarić, ovakve akcije daju rezultat ali ima još prostora za djelovanje. U prva dva mjeseca ove godine zabilježeno je 155 saobraćajnih nesreća ili devet više u odnosu na isti period 2015.godine. Smrtno su stradala dva lica, što je manje za četiri osobe u odnosu na pomenuti period prošle godine. Teže tjelesne povrede zadobila su 22 što je manje za sedam lica, dok je broj lakše povrijeđenih povećan za 19, i on je 214.

Pored ove aktivnosti, iz MUP-a TK su najavili represivne akcije vikendom, kada će se prije svega vršiti kontrola upravljanja vozilima pod uticajem alkohola, ili bez položenog vozačkog ispita.

(RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*