Izložbom protiv ozbiljnog problema – mina

Povodom 4. Aprila Međunarodnog dana borbe protiv mina, nevladina organizacija Inicijative preživjelih od mina organizovala je izložbu umjetničkih slika, fotografija i grafika ˝The problem is mine˝. Željeli su podsjetiti javnost da su mine i zaostala eksplozivna sredstva još uvijek ozbiljan problem, te da rješavanje tog problema leži na svima nama.

Izložba se sastoji od tri segmenta koji ima više ili manje direktnu vezu  sa uticajem mina u BiH.

Umjetničke slike, uglavnom ulja na platnu, nastale su na Regionalnoj Likovnoj koloniji ˝Umjetnošću preko barijera i granica˝, čiji su učesnici stradali od mina i umjetnici sa invaliditetom.

Fotografije, portreti 12 žrtava mina prikazuju ljude koje povezuje zajedničko iskustvo stradanja u minskom incidentu.Autor fotografija je Samir Aganović.

Predstavljeni su igrafički radovi studenata likovnih akademija u BiH koji su nasatli na Grafičkoj radionici ˝Uticaj mina u BiH˝.

Izložba će biti otvorena još 14 dana u Galeriji Mandžić i prodajnog je karaktera.

Inače, organizacija Inicijative preživjelih od mina je svoj rad u Bosni i Hercegovini pokrenula 1997. godine, kao dio globalne Mreže preživjelih od mina. Njihova misija se nakon 18 godina rada bliži kraju. Odlučili su zatvoriti svoj ured jer ne mogu kvalitetno raditi i do kraja ispunjavati svoju misiju, zbog nedostatka novčanih sredstava.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*