PDPBiH: Unutarstranački cenzus na izbornoj listi 20 i 10 posto

Na današnjem zasjedanju Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine poslanici su prihvatili Izvještaj o radu Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva BiH uz zaključak da bude produžen rad radne grupe do 2018. godine i da budu usvojene izmjene Izbornog zakona.

Radna grupa ranije je dogovorila podizanje unutarstranačkog cenzusa za osvajanje mandata na stranačkoj listi na lokalnim izborima na 15 odsto, a na 30 odsto na općim izborima.

Međutim, danas je usvojen zaključak poslanika SDS-a Aleksandre Pandurević kojim se mijenja navedena odredba, tako da se 30 procenata mijenja za 20 procenata, a 15 procenata se spušta na 10 procenata.

Usvojen je zaključak poslanika SNSD-a Milice Marković da se osigura zadržavanje dosadašnjeg rasporeda manje zastupljenog pola na kandidatskim listama.

Nije prihvaćeno negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o Ombudsmanu za ljudska prava BiH koji se usvaja radi njegovog harmoniziranja sa Pariskim principima, te preporukama Komiteta UN i Vijeća Evrope, te je zakon vraćen ovoj komisiji.

Usvojen izvještaj o revidiranoj strategiji za provođenje Aneksa sedam
Predstavnički dom usvojio je i izvještaj o realizaciji Revidirane strategije BiH za sprovođenje Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma, čiji je podnosilac Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Usvojeni su i zaključci kojim Parlamentarna skupština BiH zadužuje Vijeće ministara BiH da sačini i podnese izvještaj o dosadašnjem trošenju donacija namijenjenih za provodenje Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Parlamentarna skupština BiH zadužuje Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH da sve donatorske projekte stavi pod kontrolu uspostavljenih mehanizama koordinacije u BiH.

Nije prihvaćen izvještaj o radu Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH za prošlu godinu.

Izmjene Zakona o službi u Oružanim snagama
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, kojim se potpunije definišu pojedina zakonska rješenja koja u postojećem zakonu nisu adekvatno uređena.

Izmjenama i dopunama Zakona, između ostalog, uvodi se i definiše pojam “kandidati na obuci” kao kategorija lica na službi u Oružanim snagama, fleksibilnije uređuje procedura izbora i postavljenja oficira na mjesto komandanta puka, preciznije se propisuju uslovi za unapređenje, te sticanje uslova za penziju.

Usvojen je i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o odlikovanjima BiH kojim se predviđa uvođenje ordena srebrnog grba sa mačevima koji bi bio dodjeljivan vojnim licima iz BiH za ispoljenu hrabrost i požrtvovanje u pružanju pomoći u prirodnim, tehničkim i drugim katastrofama.

Dopunjen Zakon o zabrani diskriminacije
Podršku je dobio i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije koji je potreban u procesu usklađivanja sa pravnom tekovinom EU.

Izmjenama i dopunama Zakona, u skladu s odgovarajućim direktivama Vijeća EU, dopunjava se zabrana diskriminacije u BiH i po osnovu dobi i invaliditeta, te definira uznemiravanje kao oblik diskriminacije

Usvojeni su principi Prijedloga zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH, dok je vraćen nadležnoj komisiji Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Pravobranilaštvu BiH.

Podršku su dobili i principi Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radnom vremenu, obaveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za evidentiranje u drumskom prevozu.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*