Pripreme za 5 terensku akciju „Let's Do It – očistimo zemlju za 1 dan“ u punom jeku

Let's Do It“  projekat u Bosni i Hercegovini je počeo 2012. godine i do sada je u volonterskim akcijama čišćenja ilegalnih deponija otpada i sadnje drveća učestvovalo 151 745 volontera, koji su očistili oko 12 500 tona otpada i zasadili 314 886 sadnica raznih vrsta drveća. Volonterske akcije „Let's Do It – očistimo zemlju za 1 dan“ i „Let's Do It – milion sadnica za 1 dan“ su do sada organizovane u 113 općina i cilj nam je projektom obuhvatiti sve općine u Bosni i Hercegovini.

„Let's Do It“ u Bosni i Hercegovini je dio svjetskog pokreta „Let’s do it World“ u kojem učestvuje 112 zemalja i u kome je do sada uzelo učešće više od 11.000.000 volontera.

Peta po redu terenska akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada pod nazivom „Let's Do It – očistimo zemlju za 1 dan“ biti će održana u petak, 22.04.2016.godine na području cijele Bosne i Hercegovine. Tim u Tuzli već mjesecima vrijedno radi kako bi sve bilo spremno za ovaj veliki događaj.

Pripreme za akciju su počele u mjesecu januaru ove godine. „Let's Do It“ u našem gradu i državi predstavlja najveći volonterski pokret te su naši volonteri svjesni da su upravo oni promjena koju svi želimo. Tim „Let's Do It Tuzla“ vrijedno radi i priprema se za najmasovniju akciju čišćenja ilegalnih deponija u Bosni i Hercegovini. Organizacijom još jedne akcije dokazujemo da je naša okolina i budućnost, naša briga.“, izjavila je Maida Brkić, PR manager projekta.

Centralno mjesto okupljanja za sve volontere biti će na platou ispred Kina „Centar“, tuzlacima poznatiji kao plato kod kipova Ismeta Mujezinovića i Meše Selimovića, u 9h. Lokacije koje će biti obuhvaćene ovogodišnjoj akcijom čišćenja biti će saopštene naknadno.

„Svakodnevno smo svjedoci posljedica koje proizilaze iz čovjekovog nemarnog odnosa prema prirodi. Trebamo biti svjesni da promjene neće nastupiti same, nego da se za njih moramo izboriti sami. Prethodna prilika da nešto uradimo po ovom pitanju bila je na našoj prošlogodišnjoj akciji, naredna prilika je 22. aprila te vas ovom prilikom pozivamo da je iskoristite“, rekao je Amar Kavgić, izvršni koordinator projekta „Let's Do It Tuzla“.

Realizacija ovih terenskih aktivnosti na području Grada Tuzle, već petu godina zaredom, rezultira izuzetno masovnim učešćem kako mlađih generacija, tako i onih stariji. Hiljade volontera zajedničkim snagama čiste ilegalne deponije otpada, bez obzira na bilo kakve razlike koje postoje među njima, jer cilj je jedan – čišća i ljepša okolina za sve nas!

„Pozivamo učenike osnovnih i srednjih škola, studente, članove nevladinih organizacija i neformalnih grupa i sve druge zainteresovane građane da nam se pridruže. Naš cilj će biti ostvaren jedino ukoliko budemo imali podršku svih kategorija stanovništva, koji će svojim skromnim doprinosom zapravo napraviti izuzetno veliki iskorak kada je u pitanju ekologija našeg grada i zemlje. Vrijeme je da se iz naše zajednice šire pozitivne vijesti.“, dodao je Kavgić.

Svi zainteresovani volonteri mogu se prijaviti putem web stranice www.letsdoit.ba, a dodatne informacije dostupne su na Facebook Fan stranici „Let's Do It Tuzla“. Za sve učesnike akcije, organizatori su osigurali rukavice i vreće za čišćenje, kao i osvježenje.

Realizacija ovogodišnje akcije, kao i do sada, podržana je od strane Gradske uprave Tuzla, ali i društveno-odgovornih javnih i privatnih privrednih subjekata.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*