Na sajmu visokog obrazovanja u Tuzli 25 fakulteta iz regije

U Hotelu Tuzla danas je otvoren prvi sajam visokog obrazovanja, na kojem je učešće uzelo 25 visokoškolskih ustanova iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije. Veliki broj maturanata posjetio je sajam, gdje se upoznao sa mogućnošću studiranja na javnim i privatnim fakultetima u regiji, javlja Anadolu Agency (AA).

˝S obzirom na to da je ovo prvi sajam ovakvog karaktera, zadovoljni smo brojem učesnika. Želja nam je da kroz promociju studijskih programa, njihovog kvaliteta i koncepta, brojnim maturantima i njihovim roditeljima pomogneno u donošenju važne životne odluke, šta i kako studirati. Nadam se da ćemo u tome i uspjeti˝, naveo je prilikom otvaranja Zlatko Alidžanović, predsjednik Uprave Tuzlanskog sajma, koji je organizator ovog događaja, čiji je pokrovitelj Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona (TK).

Mirela Mujević, studentica Fakulteta kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih studija u Sarajevu, upoznaje buduće studente sa onim što im ovaj fakultet pruža u pogledu profesorskog kadra i sklopljenih sporazuma sa brojnim agencijama, čime se nastoji biti u korak sa evropskim fakultetima.

˝Pozivamo učenike i učenice da se prijave na ljetne škole fakulteta, od kojih je jedna međunarodnog karaktera. Svi zainteresirani detaljne informacije mogu pronaći na našoj web stranici˝, kazala je Mujević.

Predstavnice Javne ustanove Fakultet za informacijske studije iz Novog Mesta, naglasile su da je školovanje za studente iz BiH besplatno.

˝Nudimo besplatan studij za studente iz BiH, a trenutno imamo jednog studenta na doktorskom studiju. Novo Mesto poznato je po razvijenoj industriji, a informatika i računari su struka budućnosti˝, poručila je Marijana Mišković, predstavnica Fakulteta za informacijske studije u Novom Mestu.

Jelena Krneta predstavlja privatni Farmaceutski fakultet u Novom Sadu, na kojem između 300 studenata ima i onih iz BiH. Krneta ističe da imaju petogodišnje smjerove farmacije i medicinske biohemije, te strukovne, trogodišnje: zdravstvenu njegu, radnu terapiju i socijalnu geontologiju.

˝Svi studijski programi usklađeni su sa evropskim planovima i programima, tako da je naše diplome vrlo lako nostrificirati u inostranstvu, dok je iz strukovnih smjerova moguće osim naše, dobiti i evropsku diplomu˝, kazala je Krneta.

Damir Bećirević, direktor IPI akademije iz Tuzle naveo je da je rad ove privatne visokoškolske ustanove okrenut ka tržištu rada i da su predavači mladi i ambiciozni ljudi, a na ovom fakultetu, koji egzistira treću godinu, trenutno studira 240 studenata.

Budući studenti o fakultetima se mogu informirati na sajmu danas i sutra od 10 do 17 sati. Također, za maturante pojedinih srednjih škola iz TK za dolazak na sajam organiziran je prijevoz.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*