Hashim Thaci postao novi predsjednik Kosova

Novoizabrani predsjednik Kosova Hashim Thaci položio je danas pred poslanicima Skupštine Kosova zakletvu, čime je preuzeo novu dužnost.
Poslanici opozicije bojkotuju današnju sjednicu, kao što su bojkotovali i sednicu održanu 26. februra kada je Thaci izglasan za predsjednika.

Svečanoj sjednici Skupštine prisustvuje dosadašnja predsjednica Kosova Atifete Jahjga, kao i strane diplomate akreditovane na Kosovu i predstavnci civilnog društva Kosova.

Thaci se zakleo da će “svu svoju snagu posvetiti očuvanju nezavisnosti,i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Kosovo na njenoj teritorijalnoj cjelovitosti, obezebjeđenju ljudskih i građanskih sloboda i prava, poštovnju i zaštiti Ustava i zakona, očuvanju mira i dobrobiti svih građana Republike Kosovo”.

Thaci je potom zakletvu i potpisao nakon čega je intonirana himna Kosova i onda je uslijedio njegov govor. Hashim Thaci je prije izbora za novog predsjednika Kosova obavljao dužnost prvog zamjenika premijera i ministra inostranih poslova Kosova i bio je lider Demokratske partije Kosova.

Odmah nakon izbora za predsjednika Kosova podnio je ostavku na položaj lidera partije.

 

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*